ptychu

ptychu

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Tort czekoladowy

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Tort pełen czekolady na imieniny mojej mamy

Tort czekoladowy

Składniki:

Tort czekoladowy

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl cukru
  • 3/4 szkl mąki
  • 1 1/2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 1/2 l śmietany 36%
  • 3 łyżki cukru
  • 20 dag mlecznej czekolady
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 5 dag żelatyny
  • 2 tabliczki czekolady do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowy
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka,jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę, kakao i proszek. Wymieszać i wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec ok.25 minut. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody.Po upieczeniu biszkopt ostudzić, przekroić na trzy blaty, jeden włożyć do tortownicy z ruchomą obręczą. Wszystkie trzy blaty lekko nasączyć np. wodą z cukrem. Śmietanę ubić z cukrem , dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Trochę masy odłożyć do dekoracji. Do czekoladowej śmietany cienkim strumieniem wlewać rozpuszczoną żelatynę, ubijać, gdy zacznie gęstnieć wylać jedną część na biszkopt i tak na przemian.Schłodzić. Po wyjęciu oblać stopioną czekoladą i udekorować wg uznania.