misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Tort czekoladowy

  • 14
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 29

Tort jest prosty w wykonaniu , zawsze się udaje i naprawdę smakowity zwłaszcza po dokladnym nasączeniu....

Tort czekoladowy

Składniki:

Tort czekoladowy

 

 

  • Masa:
  • 3 kostki masła
  • pół szklanki cukru
  • 4 całe jajka
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 5 łyżek kakao
  • 8 łyżek spirytusu

 

  • Poza tym szklanka orzechów nie bardzo drobno pokrojonych i pół szklanki rodzynek.

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowy
Z podanych skladników upiec biszkopt. po ostygnięciu przekroić 2 razy.( Biszkopt najlepiej jest upiec dzień szybciej wtedy lepiej jest go przekroić) Przygotowanie masy: Białka ubić z cukrem na sztywno dodać żółtka cały czas ubijając dodać masło , przesiane kakao i rozpuszczoną w wodnej kąpieli czekoladę(dla początkujących: czekoladę połamaną dajemy do miseczki i kładziemy na garnek z wodą. Stawiamy na gaz i gdy woda się gotuje para ogrzewa miskę i czekolada robi się płynna bez obawy przypalenia) Na końcu ubijania dajemy spirytus. Przekrojone placki biszkoptu nasączamy ponczem https://gotujmy.pl/poncz-do-nasaczania-biszkoptow,przepisy,38126.html Masę dzielimy na 3 części. Na 1 placek dajemy pierwszą część masy ,posypujemy orzechami i rodzynkami , lekko wciskamy nożem w krem i przykłladamy drugim plackiem. Dalej analogicznie - nasączamy , kładziemy krem , orzechy , rodzynki i trzeci placek na wierzch. Ostatnią częścią kremu smarujemy boki i wierzch ewentualnie zostawiamy troszkę do dekoracji. boki obsypujemy orzechami a górę wiórkami czekoladowymi. Po schłodzeniu masa stężeje . Gwarancją smaku jest staranne nasączenie biszkoptu spirytusowym ponczem. Smacznego!