dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Tort czekoladowy Dominiki

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczny tort czekoladowy własnej roboty.

Tort czekoladowy Dominiki

Składniki:

Tort czekoladowy Dominiki

 

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 6 jajek
  • 2 łyżki margaryny
  • Krem:
  • 2 łyżki kakao
  • 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 kostka masła

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowy Dominiki
Przygotować ciasto. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać stopioną margarynę, kakao i mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubite na sztywną pianę połączyć delikatnie z masą żółtkową. Ciasto wlać do natłuszczonej tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec 30 minut. Przygotować krem. Rozpuścić 1 tabliczkę czekolady, kakao, dodać 2 łyżkę wody. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać stopioną czekoladę. Gdy ciasto przestygnie, wyjąć je, przekroić na trzy części i przekładać krem. Część kremu i pół tabliczki czekolady wykorzystać do dekoracji.