IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Tort - czekoladowy przekładaniec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smaczny, lecz kaloryczny torcik ozdobiony pliskami i kwiatem z kremu.

Tort - czekoladowy przekładaniec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort - czekoladowy przekładaniec

 

 

 

 

  • 3 łyżki maki ziemniaczanej

 

  • 3/4 szklanki cukru

 

  • 1 cukier waniliowy

 

 

  • KREM JASNY:

 

  • 500 g serka mascarpone

 

  • 200 ml śmietanki 30 %

 

  • 30 g cukru pudru

 

 

  • KREM CIEMNY:

 

  • 2 czekolady gorzkie

 

  • 120 ml likieru czekoladowego

 

  • powidła

Sposób przygotowania:

Tort - czekoladowy przekładaniec
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, a następnie po jednym żółtku. Mąki mieszamy ze sobą i dodajemy kakao. Przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy do formy tortowej o wymiarach 26 cm. Pieczemy ok 25 min, w temp. 180'C. Przestudzony biszkopt kroimy na 4 płaty. Przygotowujemy krem jasny. Śmietanę ubijamy dodając cukier puder. W osobnej miseczce ubijamy serek mascarpone, a następnie dodajemy go po łyżce do śmietany. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do masy. Masę schładzamy. Masa czekoladowa. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy do przestygnięcia. Margarynę miksujemy a następnie dodajemy po łyżce czekolady, a na koniec powoli wlewamy likier. Do tortownicy wkładamy jeden płat ciasta, nakładamy powidła i wykładamy 1/3 ciasta jasnego, następnie wykładamy następny biszkopt i połowę masy ciemnej, ponownie układamy płat ciasta, powidła i dodajemy krem jasny. Przykładamy ostatnim płatem ciasta i całość pokrywamy ciemnym kremem. Do rękawa cukierniczego zakończonego podłużną końcówką nakładamy krem ciemny i dekorujemy boki tworząc falbanki. Wierzch natomiast pokrywamy jasnym kremem, robiąc kropki i rozmazując je ( tworzymy kwiat ). Gotowy schładzamy ok 2 h. Smacznego !!
Tort - czekoladowy przekładaniec
Przygotowujemy biszkopt i pieczemy ok 25 min.
Tort - czekoladowy przekładaniec
Przestudzony biszkopt kroimy na czery równe płaty, na które nakładamy kremy
Tort - czekoladowy przekładaniec
Składamy ciasto i ozdabiamy brzeg ciasta pliską.
Tort - czekoladowy przekładaniec
Górną część ciasta ozdabiamy kropkami, które rozmazujemy tworząc kwiat.