Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Tort czekoladowy z kremem kawowym

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Smaczny tort na różne okazje ..i bez okazji..też

Tort czekoladowy z kremem kawowym

Składniki:

Tort czekoladowy z kremem kawowym

 

  • biszkopt

 

  • mąka 175 g
  • cukier 175 g
  • masło 175 g
  • jajka 5 szt
  • konfitury truskawkowe 2 łyżki
  • czekolada gorzka 175 g
  • migdały mielone 75 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 

  • krem

 

  • masa a`la marcepanowa 250 g
  • cukier puder 300 g
  • żółtka 2 szt
  • skórka z pomarańczy
  • kawa rozpuszczalna 4 łyżeczki

 

 

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowy z kremem kawowym
Oddzielić białka od żółtek. Masło ucierać z cukrem na puszystą pianę, dodając kolejno żółtka. Dodać konfiturę i wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180°C Czekoladę roztopić, lekko wystudzić i dodać do masy. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, migdały i całość wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą i delikatnie wymieszać Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oproszonej mąką tortownicy, piec 60-70 minut. Przygotować krem: masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać żółtka, skórkę pomarańczową, kawę i dokładnie wymieszać. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 krążki. Każdy posmarować kremem i ułożyć jeden na drugim. Tort udekorować wg własnej inspiracji.