ADAIDA

ADAIDA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Tort czekoladowy z nalewką wiśniową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszny tort czekoladowy z nalewką wiśniową dla dorosłych.Po prostu rozpływa się w ustach.

Tort czekoladowy z nalewką wiśniową

Składniki:

Tort czekoladowy z nalewką wiśniową

 

  • BISZKOPT CZEKOLADOWY
  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 20 dag masła
  • łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 17 dag mąki
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 2 dag kakao
  • 40 dag brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 75 ml maślanki
  • 150 ml nalewki z dzikich wiśni
  • MUS CZEKOLADOWY
  • 12 dag cukru
  • 150 ml wody
  • 10 dag żółtek
  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 dag sypkiej herbaty Earl Grey
  • 20 dag ciemnej czekolady
  • 15 dag mlecznej czekolady
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 20 dag ciemnej czekolady
  • 125 ml śmietany 30%
  • 60 ml likieru kawowego

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowy z nalewką wiśniową
BISZKOPT: Czekoladę roztop w rondlu z masłem i kawą rozpuszczoną w 125 ml wody.Ostudź.Mąkę przesiej,dodaj sól,proszek do pieczenia,sodę,kakao i cukier.Wymieszaj.Jajka roztrzep mikserem i wymieszaj z maślanką.Połącz masę czekoladową,mąkę z dodatkami i masę z jajek.Przelej do formy o średnicy 20 cm,piecz 60 min.w temp. 160st.Ostudź,przekrój na 3 blaty. MUS CZEKOLADOWY: Zagotuj w rondlu wodę z cukrem i herbatą,przecedź przez gęste sito.Żółtka ubij do uzyskania pulchnej masy,stopniowo dodając przygotowany syrop.Rozpuszczoną w kąpieli wodnej ciemną i mleczną czekoladę połącz z masą jajeczno - herbacianą i delikatnie wymieszaj,na końcu dodając ubitą śmietanę. POLEWA: W rondelku z grubym dnem podgrzej śmietanę z kawałkami czekolady,dodaj likier i mieszaj,aż czekolada całkowicie się roztopi i połączy z resztą składników.Każdy blat biszkoptowy nasącz nalewką z wiśni i ułóż jeden na drugim,przekładając musem czekoladowo - herbacianym.Całość posmaruj polewą czekoladową i udekoruj wedle uznania.