SUPERPRZEPIS

Tort czekoladowy z sernikiem dyniowym

  • 2
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Tort czekoladowy z sernikiem dyniowym Więcej zdjęć (3)

Tort ten to połączenie czekoladowego ciasta z pieczonym sernikiem z dodatkiem dyni hokkaido. Wszystko to przełożone kokosowy krem z dodatkiem białej czekolady, który łączy ze sobą wszystkie smaki.

Składniki:

Tort czekoladowy z sernikiem dyniowym

CIASTO CZEKOLADOWE:

SERNIK DYNIOWY:

KREM KOKOSOWY:

  • 250 g twarogu zmielonego
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 200 g czekolady białej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 szklanki śmietanki kremowej 30%
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki zimnej wody

DEKORACJA:

  • 100 g ciasta czekoladowego
  • 1 łyżka likieru czekoladowego
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • wiórki kokosowe
  • czekolada gorzka temperowana

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowy z sernikiem dyniowym

Ciasto czekoladowe:

Tort czekoladowy z sernikiem dyniowym
Połączone składniki ciasta czekoladowego przelać do okrągłej formy.

Składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. W oddzielnym naczyniu rozmącić trzepaczką jajka, jogurt, olej i cukier. Wlać do suchych składników i mieszając wlać wodę gazowaną.

Kiedy wszystkie składniki się połączą, przełożyć ciasto do formy o średnicy 25 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 40 min, do suchego patyczka.

Ciasto po wystudzeniu przekroić na trzy blaty, przy czym trzeci będzie miał dużo mniejszą średnicę. W zależności od tego jak duża "górka" nam urośnie. Ważne, żeby blaty miały taką samą grubość. Z reszty ciasta przygotować dekorację.

Rozdrobnione okruchy połączyć z likierem i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Część kulek obtoczyć w wiórkach kokosowych, a część w temperowanej czekoladzie.

Sernik dyniowy:

Tort czekoladowy z sernikiem dyniowym
Miękką dynię po wystudzeniu zmiksować z jajkami.

Dynię hokkaido oczyścić i pokroić w małą kostkę usuwając wcześniej pestki. Dyni nie ma potrzeby obierania.

Wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowym i smażyć do miękkości. Zdjąć z patelni razem z olejem, na którym się smażyła i przełożyć do kielicha blendera.

Po przestudzeniu zblendować razem z jajkami na jednolitą pastę.

ETAP 3:

Tort czekoladowy z sernikiem dyniowym
Twaróg zmiksować z cukrem, budyniem, cynamonem i dynią.

Dynię przelać do zmielonego twarogu razem z cukrem, cynamonem i budyniem. Zmiksować do połączenia się składników.

ETAP 4:

Tort czekoladowy z sernikiem dyniowym
Serniki wyjąć z formy i dobrze schłodzić przed składaniem tortu.

Masę serową podzielić na dwie części i przelać do dwóch form o średnicy 25 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C z termoobiegiem i piec przez około 45 min. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.

Serniki dobrze schłodzić.

Krem kokosowy:

Tort czekoladowy z sernikiem dyniowym
Gęstą czekoladę połączyć z twarogiem i mleczkiem kokosowym.

Żelatynę zalać zimną woda i odstawić, a kiedy napęcznieje rozpuścić. Czekoladę posiekać i umieścić w miseczce. Szklankę kremówki podgrzać i gorącą zalać czekoladę. Odstawić na minutę, po czym delikatnie mieszając rozpuścić. Wlać rozpuszczoną żelatynę i odstawić do wystudzenia, kontrolując gęstość.

Zmielony twaróg zmiksować z cukrem i mleczkiem kokosowym. Połączyć z gęstym kremem czekoladowym i dodać wiórki kokosowe. Pozostałą dobrze schłodzoną kremówkę ubić i delikatnie wmieszać w krem kokosowy.

ETAP 6:

Gęstym kremem kokosowym przekładać naprzemiennie krążki ciasta czekoladowego i serniki. Na wierzchu powinien znaleźć się najmniejszy krążek czekoladowy, który posmarowałam kremem, oprószyłam okruchami ciasta i nałożyłam na środek tortu. Brzegi obsypałam wiórkami kokosowymi i ułożyłam pralinki czekoladowe.

Tort można składać w formie, w której piekły się poszczególne krążki lub korzystając ze specjalnej obejmy. Przed podaniem dobrze schłodzić. Smacznego :)