wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Tort domowy pomaranczowy

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przepis ten dostalam wieki temu od kolegi Jarka. Udoskonalona wersja trafila do cukierni, w ktorej on pracowal, a to moja domowa wersja.

Tort domowy pomaranczowy

Składniki:

Tort domowy pomaranczowy

 

  • Na biszkopt:
  • 6 jajek;
  • 1 szklanka maki tortowej;
  • 1 szklanka cukru;
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia;
  • 3 lyzki kakao;
  • 1 lyzka octu;
  • 3 lyzki oleju;
  • szczypta soli

 

  • Na mase kremowa:
  • 1 budyn czekoladowy z cukrem;
  • 1 budyn smietankowy z cukrem;
  • 3 szklanki mleka;
  • 300 g masla;
  • 300 ml dzemu pomaranczowego;
  • skorka otarta z pomaranczy
  • 2 lyzki likieru pomaranczowego (opcjonalnie aromat pomaranczowy);
  • Dodatkowo 1 pomarancza do ozdobienia tortu.

Sposób przygotowania:

Tort domowy pomaranczowy
Przygotowanie biszkoptu; Bialka jajek ubijamy ze szczypta soli. Podczas ubijania bialek dodajemy stopniowo cukier, a nastepnie po jednym zoltku. W nastepnej kolejnosci, ciagle miksujac dodajemy ocet i olej. Na samym koncu do masy trafiaja przesiana maka z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksujemy wszystko na najnizszych obrotach na jednolita, gladka mase. Calosc wylewamy do tortownicy, badz prostokatnej blachy i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem przez ok.40-50 minut, w temperaturze 150-160 stopni. Przygotowanie kremu: Budynie czekoladowy i smietankowy ugotowac. Obydwa budynie odstawic do ostudzenia. W przypadku kremu z budyniu czekoladowego 100 g masla ubic mikserem na puszysta mase, a nastepnie do maslanej masy dodawac stopniowo budyn czekoladowy i miksowac jeszzcze chwile. Nastepnie na puszysta mase miksujemy 200 g masla, do niego dodajemy ostudzony budyn smietankowy i dzem pomaranczowy. Pod koniec dodac do masy likier pomaranczowy (aromat pomaranczowy). Ostudzonego biszkopta kroimy na 3 placki i przekladamy dowolnie poszczegolnymi kremami. Biszkopta nie nasaczam specjalnie, choc mozna go skropic sokiem z pomaranczy, bo olej dodany do biszkopta nadaje mu juz wystarczajaca moim zdaniem wilgotnosc. Wierzch biszkopta pokrywam kremem, przyozdabiam gestym sosem czekoladowym, swiezymi pomaranczami oraz otarta skorka z pomaranczy. Taki tort moze nie jest dzielem mistrza cukiernika, ale zapewniam, ze smakuje wysmienicie i ladnie sie prezentuje.