czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Tort Dusty "Samoloty"

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Mój synek uwielbia bajkę "Samoloty", dlatego na jego urodziny zrobiłam mu niespodziankę tort - samolot;)) Był zachwycony!

Tort Dusty "Samoloty"

Składniki:

Tort Dusty "Samoloty"

 

 

  • Krem waniliowy:
  • 3/4 l mleka,
  • 300 g masła,
  • 1 budyń waniliowy,
  • laska wanilii,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • łyżka ekstraktu z wanilii,
  • 3 żółtka,
  • łyżka mąki krupczatki,
  • herbata z cukrem do nasączenia,
  • dżem z czarnej porzeczki.

 

  • Masa plastyczna:
  • 750-800 g cukru pudru,
  • 100 g glukozy,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 70 ml wody,
  • kilka kropel aromatu waniliowego.

Sposób przygotowania:

Tort Dusty "Samoloty"
1. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Stopniwowo dodawać po jednym żółtku na przemiana z przesianymi mąkami z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24cm. Piec około 35-40minut w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na 3 części. 2. 1/2 l mleka zagotować z cukrem. W reszcie mleka rozrobić budyń, mąkę oraz utarte żółtka. Wymieszać na jednolitą masę. Wlać na gotujące sie mleko, mieszać aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Stale ucierając dodawać po łyżce budyniu. Na koniec dodać nasiona wanilii oraz ekstrakt waniliowy. Krótko zmiksować. Pierwszy blat ciasta nasączyć herbatą, posmarować cienką warstwą dżemu. Wyłożyć część kremu. Przykryć drugim blatem ciasta. Również nasączyć do herbatą, posmarować dżemem i kremem. Przykryć ostatnim blatem ciasta, nasączyć herbatą. Wierzch oraz boki tortu posmarować cienką, równą warstwą kremu. 3. Do wody dodać żelatynę, odstawić na chwilę, by napęczniała. Następnie, stale mieszając, podgrzewać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Lekko przestudzić, dodać glukozę i aromat waniliowy, dokładnie wymieszać. Następnie stale mieszając, stopniowo dosypywać cukier puder. Masę przełożyć na stolnicę i stale dosypując cukier puder zagniatać, aż masa stanie się gładka i elastyczna jak plastelina. Białą masę rozwałkowac i pokryć nią tort. Resztę masy zabarwić odrpowiednimi barwnikami i zrobić Samolot. Ułożyć go na środku tortu przyklejając na odrobinę kremu.