sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Tort "Dwa Serca"

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Efektowny i smaczny sposób na wyrażenie uczuć ukochanej osobie. Tort przeznaczony jest dla amatorów kokosowego smaku.

Tort "Dwa Serca"

Składniki:

Tort "Dwa Serca"

 

  • biszkopt 1 (serca) 20x20
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • czerwony barwnik

 

 

  • krem kokosowy
  • 1/2 l mleka
  • 10 dag wiórek kokosowych
  • 250 g miękkej margaryny (Palma z murzynkiem)
  • ok 6 łyżek cukru pudru
  • 1,5 opakowania budyniu waniliowego

 

  • nasączenie
  • sok z jednej cytryny
  • 1/2 szkl przegotowanej wody
  • 2 łyżki cukru

 

  • dodatkowo
  • ok. 10 wiórek kokosowych
  • czerwony barwnik
  • dżem morelowy

Sposób przygotowania:

Tort "Dwa Serca"
Biszkopt 1 stanowi podstawę wnętrza tortu. Z niego właśnie wycinamy serca. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i po jednym żółtku a następnie ocet wymieszany z wodą. Do masy jajecznej stopniowo dosypujemy obie przesiane mąki z proszkiem. Na koniec łączymy ciasto z czerwonym barwnikiem. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Analogicznie przygotowujemy ciasto na biszkopt kakaowy. Z czerwonego biszkoptu wycinamy serca, zostawiamy 3 do dekoracji. Do formy wlewamy odrobinę kakaowego ciasta, układamy serca w dwóch rzędach, zalewamy resztą. Pieczemy około 1,5 godziny w 180 stopniach. Budyń mieszamy w połowie szklanki mleka. Do reszty dodajemy wiórka i gotujemy. Na wrzące mleko wlewamy budyń. Kiedy zgęstnieje odstawiamy do ostygnięcia. Ucieramy miękką margarynę z cukrem i dodajemy stopniowo zimny budyń. Do przygotowania nasączenia potrzebujemy soku z cytryny, który mieszamy z wodą i cukrem. Biszkopt przecinamy na dwie części. Dolną nasączamy, smarujemy dżemem, następnie kremem i nakładamy drugi biszkopt. Jego również nasączamy. Całość smarujemy kremem. Wiórka łączymy z barwnikiem wymieszanym w odrobinie wody. Pozostałe 3 serca smarujemy reszta kremu i obsypujemy je czerwonymi wiórkami. Układamy na górze.