vi

vi

Kucharz
[Przepisów: 13]

Tort egipski

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Torcik podpatrzony w internecie, dodałam mniej cukru, w trakcie robienia smakowałam mas i wydawało mi się wystarczająco dużo.

Tort egipski

Składniki:

Tort egipski

 

  • Na ciasto - na 1 spód (upiec 3 spody wg tego przepisu!)
  • 2 białka
  • 1,5 łyżki cukru
  • 0,5 łyżki mąki pszennej
  • 40 g zmielonych orzechów laskowych, lub dowolny mix

 

  • Na masę budyniowo-maślaną:
  • 10 żółtek
  • 8 łyżek cukru
  • 5,5 łyżek mąki pszennej
  • 32 g cukru waniliowego
  • 340 ml mleka
  • 170 g masła

 

Sposób przygotowania:

Tort egipski
CIASTO: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Wsypać mąkę i orzechy, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wlać do wyłożonej papierem i nasmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy ok. 20 cm. Piec około 15- 17 minut w temperaturze 170ºC. Upieczone 3! spody odłożyć do wystudzenia. MASA BUDYNIOWA: Zmiksować razem żółtka, cukier, cukier waniliowy, mąkę i mleko. Ustawić na małym gazie, zagotować mieszając. Jak zaczną pojawiać się grudki ściągnąć z gazu (lub tylko zmniejszyć do minimum) i mocno mieszać do zgęstnienia masy. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Miksować powoli, stopniowo dodając chłodny budyń. MASA Z BITEJ ŚMIETANY: Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać 1,5 łyżki cukru. Uważać żeby się masło nie zrobiło (co mnie wyszło i musiałam powtarzać). Cukier (100 g) rozpuścić na patelni, poczekać, aż zrobi się złoty. Ostrożnie aby się nie oparzyć(!!) wylać karmel na papier do pieczenia, rozsmarować szybkim ruchem na cienka warstwę. Jak stwardnieje, połamać na drobne kawałki (najlepiej zawinąć w papier, żeby skrawki nie latały po kuchni i pognieść lub ubić wałkiem). Do śmietany dodać orzechy i rozbity karmel (troszkę można zostawić do dekoracji). Przekładamy: spód, masa budyniowa, śmietana, spód, masa, śmietana, spód i na wierzch wysmarować masą budyniową, posypać orzechami i pozostałym karmelem. Smacznego!!