Tort Fedora

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

oto dzisiaj nadeszła pora na wyśmienity tort Fedora

Tort Fedora

Składniki:

Tort Fedora

 

  • Składniki:
  • Masa migdałowa:
  • 10 dag zmielonych migdałów
  • 2 białka
  • 15 dag cukru
  • sok z 1 cytryny
  • Masa czekoladowa:
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 laska wanilii
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 25 dag czekolady
  • 3 okrągłe wafle andruty

Sposób przygotowania:

Tort Fedora
Przygotowanie:
Przygotować najpierw krem czekoladowy: utrzeć dokładnie cukier z masłem na puszystą masę z drobno posiekaną wanilią,dodać rozgrzaną płynną czekoladę,wymieszać.Na jednym andrucie posmarować połowę masy czekoladowej,przykryć drugim waflem i posmarować kremem migdałowym-przygotowanym z sparzonych,obranych i zmielonych migdałów,wymieszanych wcześniej ze sztywno ubitą pianą z białek z cukrem oraz sokiem cytrynowym.Przykryć wszystko trzecim andrutem i wierzch tortu posmarować pozostałym kremem czekoladowym.

Tagi:

czekolada