odon

odon

Szef Kuchni
[Przepisów: 31]

Tort gdański

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Niesamowity tort polecam..

Tort gdański

Składniki:

Tort gdański

 

  • 10 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 20 dag cukru
  • 3 jaja
  • 4 łyżki wody
  • pół paczki proszku do pieczenia
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • Nadzienie:
  • 13 gad ceresu
  • 13 dag utartej czekolady
  • 6 łyżek cukru
  • 60 dag zmielonych migdałów
  • cukier waniliowy
  • 1-2 jaja

 

Sposób przygotowania:

Tort gdański
Utrzeć na pianę żółtka, cukier, wodę, otartą skórkę i sok z cytryny.Stopniowo dodawać przesiana mąkę pszenną zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną.Wymieszać wszystko na gładką masę i dodać ubitą na sztywno pianę z białek.Ciasto włożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i piec w średnio gorącym piekarniku.Ostudzony spód tortowy przekrajać na trzy warstwy,posmarować masa i starannie złożyć.Postawić w chłodnym miejscu.
Nadzienie: Utrzeć na pianę jaja, cukier i cukier waniliowy,następnie dodawać łyżkami utartą czekoladę i migdały,a w końcu rozpuszczony ceres.Zmieszać wszystko dokładnie.

Tagi:

czekolada