kicia1004

kicia1004

Kucharz
[Przepisów: 15]

Tort "Gitara"

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ten tort był wielką niespodzianką dla mojego kochanego taty na 50 urodziny

Tort "Gitara"

Składniki:

Tort "Gitara"

 

  • # Biszkopt:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyzeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyzki octu
  • 6 jajek
  • # Masa czekoladowa
  • 4 łyżeczki Żelatyny WINIARY
  • 1 Budyń o smaku czekoladowym WINIARY
  • 2 łyżeczki Kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżki cukru
  • dodatkowo barwniki spożywcze w kilku kolorach
  • wiórki kokosowe
  • dżem

Sposób przygotowania:

Tort "Gitara"
Biszkopt: Białka oddzielić od zółtek. Białka ubić z odrobiną soli na sztywna pianę. Dodać cukier, zółtka. Jeszcze przez chwile miksować. Delikatnie łyżką wmieszać do masy jajecznej − mąkę z proszkiem do pieczenia. Ważne aby mieszać w jedną stronę. Na koniec dodac ocet. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 160 stopni. Piec 35−40 minut.ostudzić przekroić na 3 częśći. Masa czekoladowa: Żelatynę namoczyć w 100 ml zimnej wody. Budyń ugotować w 500 ml mleka z 5 łyżkami cukru i kawą rozpuszczoną w 3/4 szkl. wody. Dodać do niego Żelatynę i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić. na stole kładziemy pierwszy krążek biszkoptu smarujemy do dżemem (ja użyłam jagodowego,własnego wyrobu) na to krem czekoladowy,nakładamy drugi krązek i postępujemy tak samo jak z pierwszym,tak samo z następnym. wstawiamy do lodówki na najwyższą półke na ok.30 minut wyjmujemy i delikatnie wykrajamy korpus gitary,z tego co wykroiliśmy formujemy trzon do gitary.boki obsypujemy wiórkami kokosowymi. Dekorujemy wierzch−ja używam Pisaków Cukrowych −Dr. Oetkera i stopionej mlecznej czekolady