agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Tort gruszkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Tort gruszkowy smakuje wybornie, jest delikatny w smaku

Tort gruszkowy

Składniki:

Tort gruszkowy

 

  • polewa czekoladowa (biała) 2 opak
  • migdały (posiekane) 1 opak
  • śmietana 30% 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 0,5 opak
  • cukier waniliowy 1 opak
  • jajka 5 szt
  • nutella 10 dkg
  • mąka 30 dkg
  • gruszki 50 dkg
  • cukier 25 dkg
  • masło 30 dkg
  • czekolada biała 40 dkg
  • skórka cytrynowa 1 łyżeczka
  • bita śmietana (w sprayu) 1 szt

Sposób przygotowania:

Tort gruszkowy
Przygotować należy niezbędne składniki na tort o smaku gruszkowym . Gruszki umyć pod bieżącą wodą, zdjąć skórkę i usunąć gniazda nasienne. Jaja sparzyć wrzącą wodą , mąkę przesiać na sicie , masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, skórką cytrynową i jajkami. Uzyskana mas powinna być jednolita, puszysta i delikatna . Ciasto wylać do blaszki okrągłej natłuszczonej masłem. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, gruszki pokroić na kawałki. i 10 dag posiekanej białej czekolady. Przełożyć do formy ciasto, piec 50- 60 minut w temperaturze około 190 stopni C. Kremówkę ubić z nutellą i przekładać masą tort. Po godzinie przekroić biszkopt na 2 części i przekładać kremem. Ciasto polać resztą stopionej czekolady Cały wierzch zalać polewą czekoladową białą. Tort udekorować kremem i migdałami oraz bitą śmietaną w sprayu. Schłodzić tort przed podaniem