Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Tort imieninowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Taki tort może stać się wspaniałym prezentem a każdy solenizant na pewno będzie z niego zachwycony :-)

Tort imieninowy

Składniki:

Tort imieninowy

Biszkopt

  • 6 jaj
  • 200g mąki
  • 180g cukru
  • 3 łyżki oleju
  • cukier wanilinowy

Krem maślany

  • 5 jaj
  • 200g cukru
  • 300g masła
  • rum lub spirytus
  • sok z jednej cytrynu

Poncz

  • 150ml wiśniówki
  • 100ml naparu herbacianego
  • sok z cytryny
  • cukier

Dodatkowo

  • marmolada z mirabelki
  • lukier plastyczny do dekoracji
  • barwnik spożywczy

Sposób przygotowania:

Tort imieninowy
Białka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na sztywną pianę , po chwili dodaj żółtka wraz z olejem oraz przesianą mąkę, całość delikatnie wymieszaj. Ciasto biszkoptowe przelej do tortownicy i piecz je w 180 stop przez 35 min.

W głębokiej misce roztrzep jajka wraz z cukrem, kiedy jajka lekko się podbiją przestaw je na naczynie z wrzącą wodą i ubijaj a kiedy całość będzie już gęsta zdejmij ją z garnka i ubijaj aż do wystudzenia.

W misce spień masło i porcjami zacznij dodawać chłodną masę jajową, na koniec dodaj sok z cytryny i alkohol.

Upieczony biszkopt przekrój na trzy kawałki, nasączaj wcześniej przygotowanym ponczem i przekładaj go marmoladą oraz kremem, gotowy tort udekoruj kwiatami z lukru plastycznego.