Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Tort jagodowo-malinowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Mój pierwszy w życiu tort, może nie wygląda zbyt imponująco ale jest po prostu boski. Połączenie bitej śmietany z owocami leśnymi jest niebiańskie

Tort jagodowo-malinowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort jagodowo-malinowy

 

 

 

  • Do przełożenia i dekoracji tortu potrzebujemy:
  • własnej roboty ) – można zastąpić dżemem malinowym wtedy zamiast 2 szklanek malin dać 2 szklanki truskawek
  • 2 szklanki jagód
  • 2 szklanki malin
  • 1 szklanka truskawek

 

  • Poncz:
  • 300 ml mocnej herbaty posłodzonej 3 łyżeczkami cukru + 100 ml wódki
  • + sok z ½ cytryny

 

Sposób przygotowania:

Tort jagodowo-malinowy
Ciasto: białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, kiedy piana będzie prawie sztywna dodajemy cukier puder, mieszamy. Do białek dodajemy po jednym żółtku wciąż ubijając białka. Zmniejszamy obroty i pomału dodajemy mąkę tak aby ładnie połączyła się z masą białkową. Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy. Pieczemy 30 minut w 170 stopniach. Studzimy. Bita śmietana. Śmietanę ubijamy dodając pomału cukier puder. Kiedy śmietana będzie już sztywna dolewamy sok z cytryny i rozpuszczoną zgodnie z przepisem na opakowaniu żelatynę. Biszkopt dzielimy na 3 części. Spód tortu ponczujemy i smarujemy dżemem jagodowo-truskawkowym. Nakładamy drugi biszkopt. Ponczujemy. Na biszkopt nakładamy cienką warstwę śmietany, na śmietanę układamy 2/3 jagód i 2/3 malin. Owoce przykrywamy cienką warstwą śmietany. Nakładamy nasączony 3 biszkopt. Resztą śmietany kremówki pokrywamy wierzch tortu i boki. Dekorujemy truskawkami i resztą jagód i malin. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, aby wszystkie smaki zdążyły przejść.
Tort jagodowo-malinowy
Etap 1 Tort jagodowo-malinowy w przekroju