Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Tort jagodowo-śmietankowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Z masą jagodową jest pyszne ciasto

Tort jagodowo-śmietankowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tort jagodowo-śmietankowy

 

  • BISZKOPT
  • mąka -16 dag
  • cukier -24 dag
  • białka -9 szt
  • żółtka -8 szt
  • proszek do pieczenia -1 łyżeczka
  • sok z cytryny
  • PONCZ
  • 0,5 litra wody przegotowanej
  • 1 kieliszek spirytusu
  • sok z cytryny -2,5 łyżki
  • cukier -1,5 łyżki
  • MASA JAGODOWA
  • jagody leśne -1 szkl
  • 1 szkl cukier puder
  • 1 kost masło roślinne w kostce
  • 1 kost masło prawdziwe
  • 1 szkl mleko gotowane gorące
  • wiórki kokosowe -50 g do obsypania boków tortu

 

 

Sposób przygotowania:

Tort jagodowo-śmietankowy
BISZKOPT
Utrzeć żółtka z cukrem.
Białka jaj ubić na sztywną pianę.
Do ubitych żółtek dodać sok z cytryny i ubitą pianę.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy żółtkowo-białkowej, delikatnie wymieszać.
Tortownicę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto do tortownicy.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut.
Wierzch ciasta i boki lekko zetrzeć tarką.
Okruchy z ciasta wymieszać z wiórkami kokosowymi.
Ostudzone ciasto podzielić na 3 części.

PONCZ
Do wody wlać spirytus, dodać sok z cytryny 2,5 łyżki, cukier, wszystko dokładnie wymieszać.
Gotowym ponczem nasączać każdy krążek tortu.
MASA ŚMIETANKOWO JAGODOWA
Zagotować mleko, masło extra utrzeć z masłem roślinnym na puszystą masę.
Do masła dodawać stopniowo po łyżce gorącego mleka i łyżce cukru pudru, aż do wyczerpania mleka i cukru ciągle mieszając.
Miksuje się robotem, czym dłużej się ubija, tym puszysta jest masa.
Ubitą masę podzielić na 2 części.
Do jednej części dodać zmiksowane jagody, dobrze utrzeć.
Gotową masą przekładać tort.
Na pierwszy nasączony krążek wyłożyć masę białą, przykryć 2 krążkiem, wyłożyć masę jagodową, przykryć 3 krążkiem biszkoptu i wyłożyć białą masę na wierzch tortu i boki toru.
Boki obsypać okruchami ciasta , wymieszanymi z wiórkami kokosowymi.
Udekorować według własnego uznania
Tort jagodowo-śmietankowy
Z podanych składników na biszkopt, zostało przygotowane ciasto biszkoptowe
Tort jagodowo-śmietankowy
Tort upieczony, przełożony, pokrojony na kawałki, podany do stołu