SUPERPRZEPIS

Tort jagodowy z koszyczkiem

  • 7
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 20
Tort jagodowy z koszyczkiem  Więcej zdjęć (5)

Lekki, puszysty, pachnie latem i owocami. Przypomina trochę zaczarowany letni ogród. W koszyczku owoce lata.

Składniki:

Tort jagodowy z koszyczkiem

 

 

  • masa jagodowa:

 

  • 400 g jagód świeżych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny pełne
  • 1/3 szklanki wody
  • 500 g mascarpone
  • 400 ml kremówki 36 % śmietany

 

  • poncz:
  • 1 herbata czarna
  • 4 łyżki spirytusu

 

  • 1/2 szklanki konfitury jagodowej
  • 1 opakowanie płatków migdałowych

 

  • masa jasna :
  • 400 ml śmietany kremówki 36 %
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1 fix do śmietany

 

  • owoce do dekoracji:
  • maliny, borówki, truskawki

 

  • koszyczek czekoladowy:
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej

 

 

Sposób przygotowania:

Tort jagodowy z koszyczkiem
Biszkopt: Białka wbijam do miski, i ubijam na sztywną pianę. Pod koniec dodaję cukier stopniowo i dalej ubijam, potem po jednym żółtku dodaję i dalej ubijam na puch. Przesiewam mąki dwa rodzaje mieszam delikatnie łyżka Ciasto przelewam do formy okrągłej średnica 25 cm. Wykładam ją od spodu papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika wykładam biszkopt na kratkę żeby odparował. Masa jagodowa: Jagody myję, osączam i miksuję blenderem. Przekładam do rondelka , dodaję cukier i na wolnym ogniu podgrzewam do temperatury w której cukier się rozpuści. Żelatynę zalewam 1 łyżką zimnej wody żeby napęczniała, następnie dodaję gorącą wodę i rozpuszczam. Jeżeli nie chce się dokładnie rozpuścić to wtedy wkładam kubek z żelatyną go garnka z gorącą wodą. Żelatynę dodaję do masy jagodowej . Mieszam i odstawiam do stęgnięcia. Śmietanę i ser mascarpone przekładam do miski i ubijam mikserem. Dodaję 2/3 galaretki jagodowej dalej ubijam aż krem będzie dobrze rozrobiony. Jak krem będzie mało słodki można dodać jeszcze cukier puder. Masa śmietanowa: Kremówkę ubijam na sztywno dodaję cukier puder na początku, pod koniec ubijania fix. dodaję . Herbatę zaparzam studzę i dodaję spirytus Koszyczek czekoladowy: Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Przekładam do woreczka foliowego grubego, robię na końcu małą dziurkę. Miseczkę małą owijam folią aluminiową, czekoladą rysuję na około miseczki wzorki tworząc koszyczek. Odstawiam do lodówki na 30 minut. Delikatnie zdejmuję folię razem z koszyczkiem. Biszkopt kroję na trzy blaty ostrym nożem. Spodni blat nasączam ponczem. Resztę galaretki jagodowej i konfiturę miksuje blenderem, i smaruje blat. Nakładam 1/3 kremu jagodowego. Kolejny blat, nasączam, smaruje 1/3 kremu jagodowego, układam 10 dkg jagód, ostatni blat smaruje już masą śmietanową boki także. Resztą kremu jagodowego robię wzorki na około szprycą, układam koszyczek w którym są owoce. Boki obkładam migdałami uprażonymi na patelni.
Tort jagodowy z koszyczkiem
Biszkopt gotowy upieczony przed pokrojeniem
Tort jagodowy z koszyczkiem
galaretka jagodowa zrobiona z jagód i żelatyny
Tort jagodowy z koszyczkiem
Krem jagodowy z serka mascarpone i galaretki
Tort jagodowy z koszyczkiem
Blaty biszoptu przekrojone posmarowane kremem