paolineczka

paolineczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Tort jogurtowy w czekoladzie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tort zazwyczaj kojarzy nam się z biszkoptem przekłądanym masami....ale to już nudne !! proponuje więc tort w czekoladzie ! Tort wygląda bajecznie i równie dobrze smakuje.

Tort jogurtowy w czekoladzie

Składniki:

Tort jogurtowy w czekoladzie

Miska czekoladowa

Wypełnienie tortu

  • 1200 g jogurtu owocowego o dowolnym smaku ( u mnie brzoskwinia z marakują)
  • 30 g żelatyny

Wierzch tortu

  • 1 galaretka ( u mnie pomarańczowa)
  • 300-400 g truskawek

Dodatkowo

  • folia spożywcza
  • garnek o śr.20 cm

Sposób przygotowania:

Tort jogurtowy w czekoladzie
1. Garnek odwracamy dnem do góry. Dno oraz boki garnka pokrywamy szczelnie folią spożywczą

2. Białą czekoladę rozpuszczamy w garnku na bardzo małym ogniu,dodajemy żelatynę mieszamy odstawiamy. Gdy zacznie gęstnieć powoli wylewamy ją na odwrócony garnek z folią spożywczą. Gdy pokryjemy już dno i boki , chowamy garnek do zamrażalki na 2 godziny

3. Mleczną czekoladę przygotowujemy tak samo jak białą i gdy zacznie tężeć wylewamy ją powoli na boki kręcąc garnkiem na białą czekoladę pokrywamy także dno garnka. Najlepiej robić to w zamrażalce, wtedy czekolada od razu zastyga. Odstawiamy do zmarażalki na kolejne 2 godziny

4. Wyjmujemy garnek z zamrażalki , delikatnie cienkim nożem podważamy folią z czekoladą, uważając by nie popękała. Odwracamy garnek dnem do dołu i delikatnie nim "czepiemy" by folia z czekoladą się z niego ześlizgnęła.

5. Gdy mska zejdzie już z garnka, delikatnie ściągamy z czekolady folię spożywczą

6. 30 g żelatyny rozpuszczamy w 125 ml wrzącej wody. Powoli cały czas mieszając wlewamy do jogurtu ( prosto z lodówki)

7. Jogurt powoli wlewamy do miski z czekolady ( Najlepiej miskę z czekolady włożyć do np.tortownicy o troszkę większej średnicy niż miska) Wstawiamy do lodówki na całą noc

8. Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody

9. Truskawki myjemy, pozbywamy się szypułek. Przecianmy na pół

10. Pokrojone truskawki ukłądamy na wierzch tortu i zalewamy tężęjącą galaretka

Tagi:

czekolada