Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Tort kajmakowo- cappuccinowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszny tort kajmakowo- cappuccinowy to doskonały deser do kawy lub herbatki. Jest szybki i łatwy do przygotowania.

Tort  kajmakowo- cappuccinowy

Składniki:

Tort kajmakowo- cappuccinowy

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 6 łyżek oleju
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki octu
  • Masa cappuccino:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 3 łyżki kawy cappuccino waniliowej
  • Masa kajmakowa:
  • 1/2 puszki masy kajmakowej
  • 1/2 kostki masła
  • Dodatkowo:
  • róża i listki cukrowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tort kajmakowo- cappuccinowy
Biszkopt: Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodawaj olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wylej na tortownicę o średnicy 22cm. Piecz 35 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrój na trzy blaty.

Masa cappuccino: Z mleka odlej 1/3 szklanki. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. W odlanym mleku wymieszaj budyń. Masę wlej na gotujące się mleko. Wymieszaj i gotuj 2 minuty. Przestudź. Masło utrzyj, dodawaj po łyżce budyniu oraz kawę cappuccino. Dokładnie utrzyj. Masą przełóż upieczony biszkopt.

Masa kajmakowa: Masło utrzyj na puszystą masę. Dodaj masę kajmakową z puszki i utrzyj. Masą posmaruj boki oraz wierzch ciasta (ozdób brzegi). Tort udekoruj różą i listkami cukrowymi.