SUPERPRZEPIS

Tort kakaowy z cytrynową pianką

  • 20
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 17
Tort kakaowy z cytrynową pianką Więcej zdjęć (5)

Tort przygotowałam na 50 rocznicę ślubu Rodziców, i jednocześnie urodziny ich obojga. Fotki nie są najlepsze, robione w „polowych” warunkach

Składniki:

Tort kakaowy z cytrynową pianką

 

  • CIASTO na tortownicę 28 cm:
  • 9 jajek
  • 1 czubata szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 czubate łyżki kakao
  • MASA SEROWA
  • 2 „Śnieżki”
  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 kg sera trzykrotnie mielonego w wiaderku
  • 2 galaretki cytrynowe (takie na 0,5 litra wody)
  • POLEWA
  • 5 dag masła
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki kakao
  • 2,5 łyżki śmietany 18% (u mnie zwykła do zup)
  • 0,5 łyżeczki żelatyny
  • DODATKOWO
  • do posypania wierzchu ciasteczka w czekoladzie mlecznej oraz deserowej

Sposób przygotowania:

Tort kakaowy z cytrynową pianką
PIERWSZY DZIEŃ - CIASTO: Mąkę przesiałam, wymieszałam z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 180 stopni z termo obiegiem. Białka oddzieliłam od żółtek, ubiłam je na sztywną pianę, pod koniec ubijania partiami wsypałam cukier. Kolejno wmieszałam na niskich obrotach po jednym żółtku i wlałam cienką strużką olej. Dosypałam mąkę z dodatkami i delikatnie wymieszałam łyżką. Masę wyłożyłam do tortownicy, natychmiast wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam 40-50 minut do suchego patyczka. Ciasto wystudziłam przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.



DRUGI DZIEŃ – MASA: Galaretki rozpuściłam w 1,5 szklanki wrzątku, odstawiłam do ostudzenia. W chwili dodawania do sera powinna być już lekko gęsta, ale nie za bardzo. Upieczone poprzedniego dnia ciasto przekroiłam na trzy blaty. W jednej misce zmiksowałam ser, w drugiej ubiłam na sztywno „Śnieżki”. Do sera dodałam stopniowo ubite „Śnieżki”, a następnie gęstawą galaretkę. Większą częścią masy przełożyłam blaty ciasta, pozostałą posmarowałam boki tortu. Wstawiłam do lodówki do stężenia.



DRUGI DZIEŃ – POLEWA: W rondelku rozpuściłam masło, dodałam cukier i kakao, mieszałam, aż cukier się rozpuścił. Następnie, szybko mieszając rózgą, dodałam śmietanę, a na końcu żelatynę. Zestawiłam z palnika i studziłam mieszając, aż polewa zaczęła gęstnieć. Polałam tort z wierzchu starając się, aby warstwa polewy była jak najgrubsza. Posypałam ciasteczkami kruchymi w czekoladzie. Tort wstawiłam na noc do lodówki, aby masa dobrze stężała.
Tort kakaowy z cytrynową pianką
Białka ubiłam na sztywno z cukrem i dodałam pojedynczo żółtka.
Tort kakaowy z cytrynową pianką
Do piany dodałam mąkę wymieszaną z pozostałymi sypkimi składnikami.
Tort kakaowy z cytrynową pianką
Wierzch polałąm gęstniejącą polewą i posypałam ciasteczkami w czekoladzie.
Tort kakaowy z cytrynową pianką
Pyszny tort kakaowy z cytrynową pianką...