aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Książka Kucharska: Tort na komunię - 50 przepisów

Tort kawowo - kokosowy

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Lekki torcik z kremem, świetny pomysł na zbliżający się sezon przyjęć komunijnych oraz na wiele innych okazji :)

Tort kawowo - kokosowy

Składniki:

Tort kawowo - kokosowy

 

  • Biszkopt kawowy:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki wody
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kawy cappuccino
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt kokosowy:
  • 3 białka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 75 gram wiórek kokosowych
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa do przełożenia:
  • 400 g śmietanki 30% (lub 2 opakowania śnieżki + mleko)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki likieru kawowego
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 3-4 łyżeczki żelatyny
  • + rozpuszczona kawa (opcjonalnie z dodatkiem alkoholu) do nasączenia biszkoptów

 

Sposób przygotowania:

Tort kawowo - kokosowy
Biszkopt kawowy: Białka ubij z cukrem. Stopniowo dodawaj żółtka wymieszane z wodą. Dodaj mąkę zmieszaną z kawą i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj i wylej do foremki. Piecz w temp 180 C przez ok 20-30 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrój na pół.



Biszkopt kokosowy: Białka ubij na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawaj cukier i nadal ucieraj. Wsyp wiórki kokosowe mąkę oraz proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Przełóż do tortownicy i upiecz na lekko złoty kolor.



Krem śmietankowy: Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietankę ubij mikserem, dodaj cukier puder (lub przygotuj śnieżkę według przepisu na opakowaniu), następnie likier kawowy, kawę i tężejącą żelatynę.Przed wyłożeniem masy, placki nasącz roztworem kawy rozpuszczonej w wodzie z dodatkiem alkoholu.



Przełożenie: Biszkopt kawowy - krem - biszkopt kokosowy - krem - biszkopt kawowy - krem. Wierzch tortu udekoruj płatkami kokosowymi lub wiórkami.