2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Tort kawowo-pomarańczowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Słodka rozkosz z kawową nutą połączona smakiem soczystej pomarańczy-prawdziwa uczta dla podniebienia...

Tort kawowo-pomarańczowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort kawowo-pomarańczowy

 

  • Ciasto:
  • 7 jaj
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 5 dag orzechów laskowych
  • 2 łyżki kawy naturalnej świeżo zmielonej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Masa kawowa:
  • 1 duży budyń śmietankowy na 3/4 litra mleka
  • 1/2 litra mleka
  • 15 dag masła
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki mielonej kawy naturalnej

 

  • Masa pomarańczowa:
  • 1/2 litra śmietany kremówki 36%
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 3 łyżki cukru pudru

 

  • Poncz:
  • 1 szklanka przegotowanej wody
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 2 łyżki rumu
  • 1 łyżka cukru pudru

 

  • Dekoracja:
  • wiórka z gorzkiej czekolady
  • plasterki pomarańczy
  • czekoladowe drażetki w kształcie kawy
  • mielone orzechy laskowe

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tort kawowo-pomarańczowy
Ciasto: Orzechy laskowe zmielić .Białka jaj ubić na sztywno z cukrem dodać żółtka,delikatnie wymieszać aby piana nie opadła. Mąkę pszenną wymieszać z orzechami,kawą oraz proszkiem do pieczenia i po jednej łyżce dodawać do masy jajecznej mieszając na najniższych obrotach mikserem. Tak przygotowane ciasto wylać do natłuszczonej tortownicy o średnicy 27cm,włożyć do piekarnika i piec 40 minut w temp 160*c. Po wyjęciu i wystudzeniu przekroić poprzecznie na trzy części. Ciasto najlepiej jest upiec dzień wcześniej przed przełożeniem mas,wtedy kroi się idealnie. Masa kawowa: Na mleku gotujemy budyń,zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch dodając po łyżce zimnego budyniu,ucieramy krem pod koniec wsypujemy kawę i wlewamy sok z cytryny miksujemy ponownie do połączenia składników. Masa pomarańczowa: Żelatynę wsypać do kubeczka zalać 4 łyżkami soku z pomarańczy zostawić do napęcznienia. Następnie podgrzać i mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści.Dolać resztę soku pomarańczowego i wymieszać wszystko razem. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodając puder,wlewamy cienkim strumieniem sok pomarańczowy z żelatyną i dokładnie mieszamy. Poncz: Przegotowaną chłodną wodę mieszamy z pudrem rumem i sokiem z cytryny lub limonki. Przełożenie: Pierwszy blat ciasta nasączamy ponczem smarujemy kremem kawowym przykrywamy drugim blatem nasączamy i rozsmarowujemy połową kremu pomarańczowego,przykrywamy trzecim blatem rozsmarowujemy kremem wierzch i boki resztą kremu robimy dekorację ,posypujemy startą gorzką czekoladą układamy plasterki świeżej pomarańczy,boki obsypujemy rozdrobnionymi orzechami laskowymi. Smacznego...:)
Tort kawowo-pomarańczowy
upieczone blaty kawowo-orzechowe które kroimy w poprzek
Tort kawowo-pomarańczowy
przełożenie blatu kremem kawowym..........
Tort kawowo-pomarańczowy
ze śmietany robimy masę pomarańczową do tortu
Tort kawowo-pomarańczowy
tak wygląda tort w przekroju,smakuje pysznie!