Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Tort kokosowa delicja z malinami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tort kokosowa delicja z malinami to pyszny deser nie tylko na przyjęcia urodzinowe. Polecam w sezonie kiedy czerwień malin kusi swoim smakiem

Tort kokosowa delicja z malinami Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Tort kokosowa delicja z malinami

 

 

  • krem mascarpone
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru

 

  • krem śmietankowy:
  • 800 ml śmietany 30%
  • 4 opakowania fix do śmietany
  • 3-4 łyżki cukru pudru

 

  • kokos karmelizowany
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • około 80-100 g wiórek kokosowych

 

  • dodatkowo:
  • 1 słoiczek konfitury malinowej
  • 2 opakowania delicji malinowych
  • 500 g malin
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 100 g wiórek kokosowych
  • listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tort kokosowa delicja z malinami
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie porcjami dodajemy cukier. Do masy dodajemy po jednym żółtku stale miksując. Mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. dodajemy do masy jajecznej i miksujemy na najmniejszych obrotach.

Ciasto wylewamy do tortownicy. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy około 30 minut na 175-180 stopni (do suchego patyczka) Wyciągamy upieczony biszkopt i rzucamy nim dwukrotnie z wysokości 30 cm. Otwieramy obręcz i obracamy go do góry nogami.

Zimny biszkopt przekrawam na dwie części.

Kokos karmelizowany: na patelnie przekładamy masło, wsypujemy cukier i roztapiamy, dodajemy wiórki kokosu i stale mieszając karmelizujemy na rumiano. Przekładamy wiórki kokosu na tackę rozprowadzając po powierzchni (aby się nie zbrylił, a przestygł)

Krem mascarpone: schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i serek mascarpone - miksujemy.

Pierwszy blat smarujemy konfitura malinową. Nakładamy krem mascarpone. Na nim układamy jedną obok drugiej delicję malinową. Między delicję układamy maliny.

Krem śmietankowy: schłodzoną śmietanę miksujemy na sztywno, dodajemy fix z cukrem pudrem, miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji sztywnej śmietany.

Na delicję z malinami wykładamy 3/4 kremu śmietankowego. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym.

Cały tort - wierzch i boki smarujemy pozostałym kremem. Boki tortu oprószamy białym kokosem. Wierzch, sam rant dekorujemy karmelizowanymi wiórkami. górę tortu oprószamy wiórkami białej czekolady.

Tort chłodzimy kilka godzin w lodówce

Tuz przed podaniem na środek tortu układam delicję i dekoruję świeżymi malinami i listkami mięty.
Tort kokosowa delicja z malinami
Z podanych składników pieczemy biszkopt - kroimy na dwa blaty biszkoptowe
Tort kokosowa delicja z malinami
pierwszą połowę biszkoptu smarujemy konfiturą
Tort kokosowa delicja z malinami
na konfiturę nakładamy masę z mascarpone
Tort kokosowa delicja z malinami
na masie układamy delicje malinowe i świeże maliny
Tort kokosowa delicja z malinami
całość przykrywamy kremem śmietankowym
Tort kokosowa delicja z malinami
na wierzch nakłądamy drugi blat biszkoptowy
Tort kokosowa delicja z malinami
cały tort smarujemy kremem śmietankowym i oprószamy kokosem boki, rant wierzchu karmelizowanym kokosem