ewawul

ewawul

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Tort kokosowo-ananasowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny tort kokosowo-ananasowy

Tort kokosowo-ananasowy

Składniki:

Tort kokosowo-ananasowy

 

  • 10 jajek
  • 200 g cukru
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0
  • 1 opakowanie budyniu o smaku waniliowym
  • kostka masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • puszka ananasów
  • Posypka kokosowa:
  • szklanka wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 kostki masła

Sposób przygotowania:

Tort kokosowo-ananasowy
Białka ubić ze szczyptą soli. Wsypać cukier i ubi­jać, aż się rozpuści. Dodać żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylać do tortow- nicy i piec 30 min w 160°C.

Przygotować krem: budyń ugotować na soku z ananasa, masło utrzeć z cukrem pudrem, dodając po łyżce wystu- dzonego budyniu. Ananas pokroić w kostkę. Posypka: masło rozpuścić z cukrem pudrem, podsmażyć wiórki.

Biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Jeden placek posmarować połową kremu i posypać ananasem. Przykryć drugim plackiem i posmarować resztą kremu. Oprószyć kokosem.

Tagi:

jajko jajka