zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2312]

Tort kokosowo - budyniowy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Dawno nie było tortu, więc na prośbę chłopaków jest. Pyszny z masą budyniowo - kokosową, dżemem z czarnej porzeczki a wszystko wykończone rafaello. Super tort na każdą okazję.

Tort kokosowo - budyniowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort kokosowo - budyniowy

 

  • BISZKOPT :
  • 5 jajek ( M )
  • 1 budyń śmietankowy ( 40 g )
  • 2/3 szk cukru
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • MASA :
  • 850 ml mleka
  • 250 g masła
  • 75 g wiórków kokosowych
  • 2 budynie śmietankowe ( 2 x 40 g )
  • 1/2 szk cukru

 

  • DODATKOWO :
  • 350 ml dżemu z czarnej porzeczki ( najlepiej domowy )
  • rafaello
  • zielona posypka do ciast

 

Sposób przygotowania:

Tort kokosowo - budyniowy
BISZKOPT : Białka oddzielić od żółtek i ubić te białka na sztywno. Gdy piana jest ubita wsypywać cukier i dalej ubijać aż piana będzie bardzo dobrze ubita i błyszcząca. Nadal ubijać i dodawać po jednym żółtku, gdy się połączą zmniejszyć obroty robota na najmniejsze i dodawać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i budyniem. Gotową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm z dnem wysmarowanym masłem i wysypanej bułką tartą. Biszkopt piec 40 minut w 160 stopniach. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, zostawić w blaszce do wystudzenia a potem okroić boki i wyjąć biszkopt z blaszki na kratkę. Przekroić na 3 blaty.

MASA : Do garnka wlać 700 ml mleka i zagotować. W pozostałym mleku wymieszać budynie z cukrem i gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę i energicznie mieszając gotować chwilę aż budyń zgęstnieje. Garnek z budyniem zakryć folią i wystudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem, wsypać wiórki i wymieszać. Następnie do masła kokosowego dodawać porcjami budyń i mieszać aż masa będzie dobra. Gdy jest gotowa zabrać się za składanie tortu.

PRZEŁOŻENIE : Każdy blat biszkoptu nasączyć np. wodą z sokiem z cytryny lub innym płynem. Pierwszy krążek położyć na talerzu lub paterze, wyłożyć połowę dżemu, rozsmarować po biszkopcie i wyłożyć na dżem porcję masy. Następnie położyć drugi blat, lekko docisnąć i znowu rozsmarować drugą część dżemu, masy i zakryć ostatnim krążkiem. Boki i górę toru posmarować masą, na górze rozłożyć koliście rafaello i posypać posypką. Tort wstawić do lodówki na kilka godzin aby się związał.
Tort kokosowo - budyniowy
upiec biszkopt na tort i wystudzić a potem pokroić
Tort kokosowo - budyniowy
na pierwszy blat wyłożyć porcję dżemu i rozsmarować
Tort kokosowo - budyniowy
potem rozsmarować porcję masy kokosowo budyniowej
Tort kokosowo - budyniowy
potem posmarować boki i górę i wykończyć tort