SUPERPRZEPIS

Tort kokosowo truskawkowy

  • 4
  • zbysiowa
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Tort kokosowo truskawkowy

Słodki, kolorowy i przepyszny tort kokosowo truskawkowo czekoladowy. Upieczony na szóste urodzinki Zuzi.

Składniki:

Tort kokosowo truskawkowy

Biszkopt kakaowy

  • 7 jajek
  • szczypta soli
  • ½ szklanki cukru
  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej
  • budyń czekoladowy
  • Łyżeczka proszku do pieczenia

blat kokosowy

  • 3 białka
  • 10 dag cukru
  • 15 dag kokosu drobnego

masa

  • 3 tabliczki białej czekolady ( 30 dag)
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 25 dag mascarpone
  • 15 -20 dag truskawek pokrojonych w malutką kosteczkę

Dodatkowo:

  • Dżem ( smak truskawka, lub brzoskwinia)
  • Na wierzch, kremówka + masa śmietankowa malinowa
  • Podłużne biszkopty
  • Czekoladowe motyle
  • Opłatkowe kwiatuszki
  • Posypki cukrowe
  • 4 truskawki do ozdoby

nasączenie:

Sposób przygotowania:

Tort kokosowo truskawkowy

Biszkopt kakaowy

Tort kokosowo truskawkowy

Biszkopty piekę dzień wcześniej, są lepsze do obróbki.
Biszkopt kakaowy:
Od żółtek oddzielam białka, ubijam je ze szczypta soli na sztywno, dodaję po łyżce cukru , następnie po żółtku i miksuje /ubijam na najwolniejszych obrotach miksera. Mąkę , budyń i proszek do pieczenia przesiewam i dodaję partiami do ubitej masy, mieszam już wtedy delikatnie łyżką.
Dno tortownicy wykładam papierem.
Ciasto przekładam do tortownicy ( 28 cm) piekę 40 minut w 180 st. C Zimne przekrawam na dwa blaty.

Blat kokosowy

Białka ubijam ze szczyptą soli i cukrem na sztywno, na koniec mieszam z wiórkami kokosowymi .
Przekładam na tortownicę ( dno wyłożone papierem, 28 cm) piekę 15 minut w 175 st. C .

masa

Tort kokosowo truskawkowy
czekoladą łamię i rozpuszczam w gorącej śmietance

Śmietankę mocno podgrzewam, prawie do zawrzenia, odstawiam i łamię czekoladę, czekam chwilkę , jak czekolada zacznie się roztapiać, mieszam do całkowitego połączenia się składników. Studzę, zimną wkładam do lodówki, można przygotować masę wieczorem i ubijać rano, ja chłodziłam 5 godzin. Po tym czasie ubijam, do momentu aż zgęstnieje, pod koniec dodawałam po łyżce mascarpone. Mieszam z truskawkami.

Przełożenie:

Tort kokosowo truskawkowy
blat kakaowy nasączam obficie wodą z sokiem limonkowym

Kakaowe blaty nasączam mocno wodą z sokiem z limonki.

przełożenie

Tort kokosowo truskawkowy
blat kokosowy smaruję dżemem truskawkowym

Na pierwszy spód kakaowy wykładam połowę masy śmietankowej. Blat kokosowy smaruję dżemem, nakładam na masę smarowanym.

przełożenie

Tort kokosowo truskawkowy
rozsmarowuje na blatach masę śmietankowo czekoladową

Teraz smaruję wierzch kokosowego i nakładam drugą część masy z truskawkami, nakrywam drugim blatem kakaowym.

dekoracja

Tort kokosowo truskawkowy
dekoruję wierzch tortu motylkami i kwiatuszkami, posmarowane boki obkładam biszkoptami

Teraz dekoruję wierzch tortu. Ubiłam do tego celu śmietankę z masą śmietankową malinową. Można ozdobić ubitą śmietaną z fixem. Boki smaruję masą i obkładam biszkoptami.

dekoracji c.d.

Tort kokosowo truskawkowy
Tort trzeba schłodzić w lodówce

Obwiązałam wstążką. Tort trzeba schłodzić Na pół godzinki przed podaniem wyciągnąć z lodówki. Najlepiej kroić nożem moczonym w ciepłej wodzie.

ETAP 9:

Tort kokosowo truskawkowy

Tort upiekłam na szóste urodziny wnusi. Kierowałam się jej smakami, lubi kokos, czekoladę i truskawki