agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Tort kokosowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tort śmietankowy z likierem kokosowym

Tort kokosowy

Składniki:

Tort kokosowy

 

  • jajka 4 szt
  • cukier 3/4 szklanki
  • mąka pszenna 1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • mleko 1 szklanka
  • cukier waniliowy 1 szt
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • budyń waniliowy 2 łyżki
  • masło 15 dkg
  • polewa biała 1 opak
  • dekoracje 1 opak
  • polewa czekoladowa ciemna 3 łyżki
  • likier kokosowy 1 kieliszek
  • brzoskwinie 1 puszka

 

Sposób przygotowania:

Tort kokosowy
Przygotować niezbędne składniki na tort. Mąkę przesiać na sicie, jajka sparzyć wrząca wodą. Kurze jajka ubić mikserem, dodać cukier nie przerywając ubijania. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i również cały czas ubijać do uzyskania gładkiej, puszystej masy. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto biszkoptowe. Nagrzać piekarnik i piec biszkopt przez około 50-60 minut w temperaturze 180-190 stopni C. W mleku( 0,5 szklanki) wymieszać mąkę ziemniaczaną i budyń. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka dodać wymieszaną mąkę, oraz budyń - ugotować całość. Ostudzić. Masło utrzeć i dodawać po 1 łyżce do ostudzonego budyniu, dodać likier kokosowy. Na koniec wymieszać i zmiksować na gładką i jednolitą masę pozbawioną grudek. Ostudzony biszkopt przekroić na dwie równe części. Pierwszą część biszkoptu wyłożyć na spód, na to 2/3 kremu wraz z pokrojonymi brzoskwiniami i odcedzonymi z puszki i połączyć z masą. Przykryć drugim biszkoptem i wyłożyć pozostałą część kremu i równomiernie go rozsmarować na wierzchu i po bokach torta. trochę kremu nałożyć do szprycy i dekorować wedle uznania tort. Na wierzchu wykonać napis z polewy czekoladowej Wyłożyć i gotowe dekoracje. Schłodzić tort przed podaniem.

Tagi:

jajko jajka