Tort kokosowy

PaniTereska - Przepis na: Tort kokosowy offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 98
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Tort kokosowy
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 24

Przepyszny, dekoracyjny tort kokosowy.


trudność: średne
czas:

Tort kokosowy - SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 166 g (10 łyżek) cukru pudru
  • 1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera
  • 83 g (4 łyżki) mąki ziemniaczanej
  • 83 g (4 łyżki) mąki tortowej
  • 12 g (2 łyżeczki) Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • Poncz:
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • Sok z połowy cytryny
  • Masa:
  • 2 Kremy do tortów o smaku śmietankowym Dr. Oetkera
  • 600 ml mleka
  • 200 g masła
  • 1 Słoik dżemu porzeczkowego
  • Do dekoracji:
  • 100 g kokosu
  • Drażetki

Tort kokosowy - PRZYGOTOWANIE:

Sposób przygotowania: Żółtka oddzielić od białek. Połowę cukru pudru i cukier wanilinowy wsypać do żółtek i utrzeć na puszystą masę. Przesiane mąki zmieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić z pozostałą ilością cukru pudru na sztywną pianę i dodać do utartych żółtek. Delikatnie wymieszać całość, dodając po trochu mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wsypanej mąką spodu tortownicy o średnicy 26 cm. Piec około 45 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić biszkopt poziomo na trzy części i nasączyć przygotowanym ponczem (woda, cukier, sok z cytryny wymieszać). Piekarnik gazowy: temperatura 170oC (nie powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temperatura 170oC (powinien być podgrzany) Do wysokiego naczynia wlać 600 ml zimnego mleka. Zawartość torebek wsypywać do mleka i miksować przez chwilę na najniższych obrotach, a następnie na najwyższych obrotach. W oddzielnym naczyniu utrzeć miękkie masło, a następnie dodać je do przygotowanego wcześniej kremu. Całość miksować przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Spody tortu przełożyć najpierw dżemem porzeczkowym, a następnie kremem śmietankowym. Wierzch tortu i boki posmarować pozostałą częścią kremu śmietankowego i obsypać kokosem. Udekorować kremem i drażetkami.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Tort kokosowy (strona 1 z 4)  
pusieczek2@wp.pl

pusieczek2@wp.pl
offline

2009-01-15 21:55
och co to za pyszności!!!do ulubionych;))
Skomentuj
Oceń:
0
Natala1210

Natala1210
offline

2009-01-16 08:24
Super wygląda uwielbiam kokos więc muszę go zrobić
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

łasuch
gość

2009-01-16 09:45
Wlasnie go upiekłam z tymże w formie ciasta w brytfance.Wyszedl znakomity.eszcze dekoracja no i degustacja!
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Alicja
gość

2009-01-16 11:56
przepiękny tort pani tereso;)
Skomentuj
Oceń:
0
PaniTereska

PaniTereska
offline

2009-01-16 12:02
Serdecznie dziękuję i życzę smacznego.
Skomentuj
Oceń:
0
mysliwa

mysliwa
offline

2009-01-17 17:12
wlasnie naszla Mnie ochota upiec taki tort! :))
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

LASUSZKA
gość

2009-01-22 09:50
własnie go upieke dlA MOJHEGO LASDUCHA PYSZNY PANI TERESKO
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

julitex1995@buziaczek.pl
gość

2009-01-22 14:58
jak smakowicie wygląda ten tort mam zamiar go zrobić mniam mniam
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

anex1995
gość

2009-01-22 14:59
jaki smaczny ten tort pani Terasko mam dzisiaj go właśnie zrobić
Skomentuj
Oceń:
0
ptychu

ptychu
offline

2009-02-05 10:34
W maju mam komunię córki i na pewno skorzystam z Pani przepisu. Tort wygląda atrakcyjnie. Bardzo proszę o podanie innych ciast dekorowanych "na biało". Pozdrawiam.
Skomentuj
Oceń:
0
Agusia74

Agusia74
offline

2009-03-14 11:42
Cudny torcik :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Torty
Torcik czereśniowo jagodowy Tort jagodowo czekoladowy Torcik z jeżynami, mascarpone i bitą śmietaną
 Czekoladowy torcik z bobu z sezamem Tort snickers z kokosem Tort karmelowy z musem waniliowym
Tort z musem czekoladowym i wiśniami Torcik cappuccino Jogurtowy torcik
Tort urodzinowy wiśniowo - malinowy Tort śmietanowy z porzeczkami Red Velvet Cake

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

 
 Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

głosuj
 

Ostatnio komentowane