Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Tort kokosowy Malibu wg Di

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszny i cudowny tost z nutą kokosu i delikatnego kremu na bazie budyniu i słodkiej śmietanki. Polecam.

Tort kokosowy Malibu wg Di Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tort kokosowy Malibu wg Di

Biszkopt:

Krem śmietankowo- budyniowy:

  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 300ml śmietanki kremówki 36%
  • 10 łyżek wiórek kokosowych

Nasączenie:

  • 100ml malibu (lub innego likieru kokosowego)
  • 100ml mleka

Dodatkowo:

  • 100-150g wiórek kokosowych do obsypania
  • ozdoby do dekoracji (u mnie kawa i rodzynki w czekoladzie, batonik Bounty)

Sposób przygotowania:

Tort kokosowy Malibu wg Di

Biszkopt:

Tort kokosowy Malibu wg Di
Biszkopt powinien być o średnicy 20-22 cm.

Białka ubić na sztywną pianę, wsypać cukier i ubijać aż będą lśniące. Dodać żółtka i na końcu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie za pomocą łyżki i przełożyć do formy wysmarowanej masłem oraz obsypanej mąką (bez boków). Piec około 40 minut w 160-170 stopniach. Biszkopt ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i przekroić na 3 krążki.

Budynie do kremu:

Tort kokosowy Malibu wg Di
Ja przeważnie używam budyni o smaku śmietankowym..

Odrobinę mleka odlać i rozpuścić nim budynie z cukrem. Resztę zagotować z wiórkami kokosowymi. Do wrzącego mleka dodać rozpuszczone budynie i mieszając gotować aż powstanie gęsta masa. Ostudzić i podzielić na 3 części.

Krem:

Tort kokosowy Malibu wg Di
Krem wychodzi niezbyt słodki i delikatny w smaku.

Kremówkę ubić na sztywno i połączyć z zimnym budyniem.Krem wstawić do lodówki na około 1 h.

Nasączenie:

Tort kokosowy Malibu wg Di
Można użyć innego alkoholu.

Alkohol połączyć z mlekiem.

Tort:

Tort kokosowy Malibu wg Di
Tort wygląda rewelacyjnie a robi się dość szybko.

Ułożyć pierwszy biszkopt, nasączyć, posmarować kremem, ułożyć kolejny blat, nasączyć wyłożyć krem, przykryć ostatnią częścią ciasta, nasączyć i wierzch oraz boki obsmarować resztą kremu. Całość dokładnie obsypać wiórkami i udekorować wg uznania. Przed podaniem schłodzić.