jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Tort Koliber z karmelowymi orzechami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ten wspaniały tort o nazwie Koliber upiekłam zainspirowana wypiekiem Jamiego Olivera . Trochę ułatwiłam sobie zadanie piekąc jeden duży prostokąt i przekroiłam go na pół zamiast wypiekać dwa blaty. Zmieniłam trochę recepturę kremu i ciasta.

Tort Koliber z karmelowymi orzechami

Składniki:

Tort Koliber z karmelowymi orzechami

 

Sposób przygotowania:

Tort Koliber z karmelowymi orzechami

Przygotowanie orzechowej posypki

Tort Koliber z karmelowymi orzechami
Rozlej warstwę orzechowego karmelu na papier do pieczenia. Gdy zastygnie pokrusz go lub połam.

Przygotowujemy orzechy w karmelu.
Topimy na patelni nieprzywieranej 100 g masła. Gdy cukier się rozpuści i zbrązowieje wrzucamy pokruszone orzechy, a po chwili zdejmujemy patelnię z ognia.Mieszamy by karmel oblepił orzechy.

Rozlewamy warstwę orzechowego karmelu na papier do pieczenia. Gdy zastygnie kruszymy go lub łamiemy.

Przygotowanie ciasta

Tort Koliber z karmelowymi orzechami
Dużą prostokątną formę wyłóż papierem. Rozłóż równomiernie ciasto i piecz je w nagrzanym piekarniku

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą do miski.

Do drugiej miski dodajemy cukier i jaja - miksujemy wszystko do chwili aż masa będzie puszysta. Pod koniec nie przerywając mieszania wlewamy strużką olej.

Widelcem rozgniatamy banany a ananasa siekamy drobno. Dodajemy je do masy jajecznej. Dodajemy sypkie składniki z drugiej miski.Mieszamy.

Na koniec dodajemy cynamon, startą skórkę z limonki i orzechy. Dużą prostokątną formę wyłóż papierem.

Rozłóż równomiernie ciasto i piecz je w nagrzanym piekarniku do 160 ºC przez około 30 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Wyjmij i wystudź.

Przygotowanie kremu

Tort Koliber z karmelowymi orzechami
W misie utrzyj za pomocą miksera masło z cukrem pudrem do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Stopniowo dodawaj serek śmietankowy, cały czas miksując.

Przygotowujemy galaretkę cytrynową w 150 ml wody. Odstawiamy do ostudzenia.

W misie ucieramy za pomocą miksera masło z cukrem pudrem do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Stopniowo dodajemy serek śmietankowy, cały czas miksując.

Na końcu dodajemy ekstrakt waniliowy i tężejącą galaretkę cytrynową. Mieszamy.
Jeśli twarożek nie jest gęsty dodaj go znacznie mniej, a nawet połowę.

Przekładanie ciasta

Tort Koliber z karmelowymi orzechami
Duży prostokąt przekrój na pół na dwa blaty Na talerzu ułóż pierwszy blat ciasta.

Duży prostokąt przekrawamy na pół na dwa blaty
Na talerzu układamy pierwszy blat ciasta. Na niego wykładamy 1/2 kremu i wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem ciasta.

Rozkładamy pozostały krem. Posypujemy płatkami kwiatów jadalnych i orzechami w karmelu. Oprószamy odrobiną cynamonu.