mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Tort komunijny wg mika3008

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

pyszny deser na tak ważny dzień

Tort komunijny wg mika3008

Składniki:

Tort komunijny wg mika3008

 

  • Biszkopt jasny:
  • 6 jaj
  • szkl. cukru
  • szkl. mąki
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt kawowy:
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szkl. mąki
  • proszek do pieczenia
  • łyżka kawy mielonej
  • wkładka kokosowa:
  • 3 białka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 10 dkg kokosu
  • łyzka maki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Bita śmietana:
  • 1/2 l. śmietany kremówki
  • szkl. cukru
  • 2 śmietan- fixy
  • Masa budyniowa:
  • 2 szkl. mleka
  • szkl. cukru
  • 3 żółtka
  • budyń waniliowy
  • margaryna
  • Masa kawowa:
  • 1/2 szkl cukru
  • 3 żółtka
  • łyżka mąki pszennej
  • szklanka zaparzonej mocnej kawy
  • margaryna.
  • Dodatkowo:
  • puszka brzoskwiń
  • polewa
  • dekoracje
  • kokos do ozdobienia boków

Sposób przygotowania:

Tort komunijny wg mika3008
Biszkopt jasny: Białka oddzielić od żóltek. Ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać żółtka. Na koniec wmieszać mąkę z proszkiem. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę i piec w tem. 180- 200 st przez pół godziny. Po upieczeniu przekroić na pół. Biszkopt kawowy: Białka oddzielić od żótek. Ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać żółtka. Na koniec wmieszać mąkę z proszkiem i kawę. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę i piec w tem. 180- 200 st przez pół godziny. Wkładka kokosowa: Białka oddzielić od żótek. Ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Na koniec wmieszać mąkę z proszkiem i kokos. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę i piec w tem. 180- 200 st przez pół godziny. Bita śmietana: Śmietanę ubić z cukrem i śmietan- fixami na sztywno. Masa budyniowa: Z mleka odlać pół szkl. . Resztę zagotować z cukrem. W pół szkl. rozpuścić żółtka i budyń. Wlać do wrzącego mleka. Mieszać aż zgęstnieje. Wystudzić i następnie utrzeć z kostką margaryny. Masa kawowa: Zmiksować żółtka z cukrem, dodać mąkę, następnie kawę. Wlać do garnka i postawić na gaz. Gotować na małym ogniu krem aż zgęstnieje. wystudzić i utrzeć z kostką margaryny. Przełożenie: biszkopt jasny- 75%masy budyniowej- biszkopt kawowy- cieniutka warstwa masy budyniowej (resztę zostawić do dekoracji)- pokrojone w kostkę brzoskwinie- bita śmietana- wkładka kokosowa- masa kawowa- biszkopt jasny- polewa i dekoracje.