marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Tort kopulasty z kiwi.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciasto wyrobić i zagnieść.Piec ok.20 min.Twaróg wymieszać z aromatem i pistacjami.Mandarynki osączyć,kiwi pokroić.Krem ułożyć na cieście.

Tort kopulasty z kiwi.

Składniki:

Tort kopulasty z kiwi.

 

  • 200 g. mąki,
  • 100 g. margaryny,
  • 1 jajko,
  • 500 g.twarogu tłustego,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • tłuszcz i mąka do formy,
  • 100 g.mandarynek z puszki,świeże plasterki kiwi,
  • 25 g.pistacji siekanych,listki mięty do dekoracji.
  • 1-2 torebki aromatu pomarańczowego,

Sposób przygotowania:

Tort kopulasty z kiwi.
Przyrządzić ciasto:zagnieść mąkę,margarynę,jajko,sól i cukier.
Tortownicę natrzeć tłuszczem,posypać mąką i nanieść ciasto na formę.Piec 20 min.w temp.200 st.C.Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Wymieszać twaróg z aromatem pomarańczowym i pistacjami sie-
-kanymi.Kiwi obrać i pokroić w plastry i zanurzyć na krótko w gorącej wodzie,a mandarynki osączyć na sitku.Na wystudzonym spodzie krem twarogowy uformować w kształcie kopuły,obłożyć
owocami,przybrać resztką pistacji i listkami mięty.

Tagi:

jajko jajka