jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Tort kruchy

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

doskonały tort kruchy, dla małych i dużych

Tort kruchy

Składniki:

Tort kruchy

 

Sposób przygotowania:

Tort kruchy
CIASTO:
Mąkę posiekać z margaryną i cukrem pudrem, tak aby nie było wyczuwalnych grudek tłuszczu. Dodać przetarte przez sitko ugotowane na twardo żółtka jaj. Wszystkie składniki wymieszać nożem, a rękami tylko zlepić ciasto. Ciasto podzielić na 4 części. Upiec w średniej tortownicy 4 krążki, każdy oddzielnie. Ostrożnie zdejmować je z podstawy tortownicy, bo łatwo się łamią.
MASA:
Żółtka, jajko oraz cukier i mąkę ziemniaczaną ubijać w gorącej kąpieli, aż masa zgęstnieje, zestawić i ubijać do wystudzenia. Utrzeć masło, dodając po łyżce masy jajecznej i dalej ucierać. Na końcu dodać do masy rozpuszczoną w łyżce przegotowanej, przestudzonej wody kawę rozpuszczalną, utrzeć.
Pierwszy od spodu krążek ciasta posmarować dżemem, przykryć drugim i posmarować masą. Następnie położyć trzeci i znów posmarować dżemem. Czwarty krążek tortu stanowi wierzch tortu, który nieco grubiej należy posmarować masą. Obłożyć masą boki tortu, następnie posypać drobno posiekanymi orzechami. Wstawić tort do schłodzenia do lodówki. Tort jest lepszy, gdy przygotuje sie go w przeddzień podania.

Tagi:

jajko kawa jajka