marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Tort kruchy z masą krówkowo-jablkową.

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Przyrządzić kruche ciasto wg.przepisu"Kruche ciastka",upiec jeden krążek,ostudzić,potem następne.Zrobić masę jabłkowo-krówkową.Przekladać.

Tort kruchy z masą krówkowo-jablkową.

Składniki:

Tort kruchy z masą krówkowo-jablkową.

 

  • Ciasto:
  • 15 dag.mąki krupczatki,
  • 10 dkg.masła,
  • 5 dkg.cukru pudru,
  • 2 gotowane żółtka.
  • Masa jabłkowa:
  • 80 dkg.kwaskowych jabłek,
  • 1/3 l.wody,
  • 1 cytryna lub kwasek cytrynowy,
  • 40 dkg.cukru,
  • wanilia,
  • 10 dkg.orzechów włoskich,
  • masa krówkowa gotowa.
  • lukier pomadkowy cytrynowy:
  • 30 dkg.cukru(grubego kryształu),
  • 1/8 l.wody,
  • 1/2 łyżki octu(6%),
  • 1 cytryna lub kwasek cytrynowy.

Sposób przygotowania:

Tort kruchy z masą krówkowo-jablkową.
Sporządzić kruche ciasto;oddzielić żółtka od białek, i razem z cedzakiem zatopić w rondlu z wrzącą wodą.Trzymać z 15 min. w
temp.80 st.C,wyjąć,schłodzić,przetrzeć przez sito.Mąkę przesiać na stolnicę,dodać masło i posiekać z mąką,dodać żółtka,cukier puder
i zagnieść na gładką masę.Ciasto zostawić w chłodnym miejscu na
10 min.,po czym rozwałkować na okrągło,dzieląc na 2-3 części,a z
każdej upiec po krążku.Po upieczeniu każdy krążek kruchego cias-
-ta wystudzić i ostrożnie zdejmować z formy długim ostrym nożem
na deseczkę,aby się nie połamało.Rozstawić krążki osobno koło siebie.W tym czasie sporządzić masę jabłkową,ze startych jabłek,
cytryny,wody,siekanych włoskich orzechów i cukru pudru oraz wani-
-lii.Połączyć z gotową masą krówkową lub też rozmieścić ją osobno
na masie jabłkowej.Sporządzić lukier pomadkowy cytrynowy,a krążki ciasta przełożyć przygotowaną masą ,a lukrem oblewać
wierzch i boki ciasta i zostawić,aby zastygł na kilkanaście godzin
w spiżarni lub innym chłodnym miejscu.Kroić tort długim,ostrym nożem w trójkąty i podawać dekorowany na wierzchu połówkami orzechów włoskich.