misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasta i torty Michaeli

Tort książka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Dekoracyjny i wyśmienity tort na wyjątkowe okazje i uroczystości

Tort książka

Składniki:

Tort książka

 

  • BISZKOPT
  • 10 jajek
  • 10 kopiastych łyżek cukru
  • 10 kopiastych łyżek mąki
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • KREM
  • 3 kostki masła (750g)
  • 5 jajek
  • 7 ½ łyżki cukru
  • 2-3 łyżeczki kakao
  • Spirytus

 

  • Ponadto
  • Wódka do skropienia biszkoptu lub woda z cukrem
  • Różyczki, listki do dekoracji lub inne elementy dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Tort książka

Upiec dwa biszkopty każdy z 5 jaj na prostokątnej blaszce np. o wymiarach 25cm x 40cm. Rozdzielamy białka od żółtek. Ubijamy z białek pianę na sztywno, dodajemy cukier dalej ubijając a następnie żółtka ciągle ubijając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając. Biszkopt wylewamy na blachę wyłożoną papierem (tylko dno) i pieczemy na złoty kolor.



Z jednego biszkoptu z każdego krótszego brzegu odkrawamy po 1,5 cm ciasta (to będą podpórki aby wyprofilować lekko okrągłą stronę).


Drugi biszkopt przekroić na pół (dzielimy dłuższy bok) aby zrobić dwie strony.


Teraz na większym biszkopcie z dłuższego boku lekko zaznaczamy środek, odkrojone części biszkoptu kładziemy na 1/3 szerokości od środka, następnie kładziemy połowy biszkoptu profilując strony….to co opisałam dobrze jest najpierw wykonać bez kremu, później będzie łatwiej poskładać to kremem.



Masło utrzeć na puch. Białka ubić z cukrem dodając żółtka dalej ubijając. Do utartego masła wlewamy stopniowo jajka ciągle ucierając. Dodać trochę spirytusu do smaku. Zostawić trochę kremu jasnego do dekoracji, do reszty dodać kakao rozpuszczone w wódce.



Przystępujemy do robienia księgi. Biszkopty skrapiamy wódką lub wodą z cukrem. Największy biszkopt smarujemy ciemnym kremem i zaznaczamy z dłuższego boku środek, odkrojone części biszkoptu kładziemy na 1/3 szerokości od środka, pokrywamy tę część biszkoptu ciemnym kremem i robimy pagórki (wewnątrz pagórka jest biszkopt odkrojony), następnie kładziemy połowy biszkoptu profilując strony. Wierzch stron smarujemy ciemnym kremem i boki też smarujemy kremem. Dowolnie ozdabiamy strony księgi różyczkami z jasnego kremu i listkami.


SMACZNEGO!