gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Tort Kubuś

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Upiekłam ten tort na 3 urodziny mojego synka

Tort Kubuś

Składniki:

Tort Kubuś

 

  • 5 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego,
  • 1 litr soku Kubuś,
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 600 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 3 opakowania śmietanfixu,
  • dżem wiśniowy,
  • czekolada mleczna,
  • beziki

Sposób przygotowania:

Tort Kubuś
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka i cukier - ubijamy na jednolitą masę.Następnie dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość mieszamy. Tortownicę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą i wylewamy ciasto. Pieczemy 30 minut w temp. 180 stopni. Przestudzony biszkopt przecinamy na trzy krążki. 800 ml soku Kubuś wlewamy do garnka i zagotowujemy. Budynie rozpuszczamy w 200 ml soku i wlewamy do gotującego się soku. Mieszamy. Wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Zostawiamy do przestudzenia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietanfixem na sztywno. Na pierwszym biszkopcie rozsmarowujemy połowę masy budyniowej (z soku), przykrywamy drugim. Drugi biszkopt smarujemy dżemem, a następnie ubitą śmietaną. Przykrywamy trzecim biszkoptem. Na trzecim biszkopcie rozsmarowujemy pozostałą masę budyniową. Pozostałą śmietaną smarujemy górę tortu i boki. Tort posypujemy startą czekoladą. Dekorujemy bezami. Ja również udekorowałam tort kolorowymi drażetkami, małym samochodzikiem i pudrowymi kulkami.