mic

mic

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Tort Kubuś Puchatek

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Efektowny , dla małego dziecka tort urodzinowy. Z wierzchu z kubusiem puchatkiem, stworzonym z wiórek kokosowych zabarwionych za pomocą barwników spożywczych, z masą śmietanową i dżemem jagodowym .

Tort Kubuś Puchatek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort Kubuś Puchatek

 

  • masa śmietanowa:
  • serek mascarpone-90 kg
  • śmietana kremówka 36% -800 ml
  • cukier puder-10-12 łyżek

 

 

 

  • Dżem
  • jagodowy

 

  • poncz;
  • 6 łyżek herbaty
  • 2 łyżki cytryny
  • 1 łyżeczka cukier

 

 

  • wiórki kokosowe-3 opakowania
  • polewa czekoladowa-1 sztuka
  • owoce-brzoskwinie z puszki

 

  • barwniki spożywcze-do zabarwienia wiórek

Sposób przygotowania:

Tort Kubuś Puchatek
Masa: Ubijamy schłodzoną śmietanę kremówkę na sztywną masę, już pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy sereki mieszamy mikserem zaledwie chwile, by pozbyć się grudek. Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na pianę wraz ze szczyptą soli. Dodajemy cukier kryształ, miksujemy. Dodajemy następnie żółtka.Miksujemy. Dodajemy przesiane i połączone ze sobą mąki i proszek do pieczenia i łyżką drewnianą delikatnie mieszamy bo połączyć wszystkie składniki ze sobą. Na koniec dodajemy sok z połowy cytryny i dalej mieszamy. Przekładamy ciasto na małą tortownicę, wyłożoną papierem do pieczenia i podsypaną bułką tartą i pieczemy w temp 190 stopni. Gotowy biszkopt dzielimy na części ja, akurat dzieliłem na małe 4.Każdy biszkopt nasączamy ponczem, ja dolny smarowałem dżemem, pozostałe masą i np na wierzch dodałem plasterki brzoskwini. Boki posmarowałem również masą , jak i wierzch tortu.Następnie wykałaczką narysowałem Kubusia Puchatka. Polewę rozpuściłem. Nabrałem w strzykawkę i zrobiłem kontury czarne, oczy itp. Wiórki barwiłem barwnikami, zawsze dawałem małą jego ilość i mieszałem, ewentualnie dodawałem go jeszcze, gdyż za duża ilość może spowodować, że uzyskamy zbyt intensywny kolor.Tak wypełniałem poszczególne części kubusia.Wierzch i boki tortu posypałem obficie wiórkami kokosowymi białymi.
Tort Kubuś Puchatek
oddzielone białka od żółtek, ze szczyptą soli
Tort Kubuś Puchatek
białka ubijane mikserem na sztywną pianę
Tort Kubuś Puchatek
boki ciasta smarowane masą śmietanową za pomocą noża
Tort Kubuś Puchatek
kubuś puchatek, przed posypaniem wierzchu torta białymi wiórkami