lenazkiw

lenazkiw

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 68]

Tort - Kubuś puchatek

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny i świetny na urodziny dziecka;)

Tort - Kubuś puchatek

Składniki:

Tort - Kubuś puchatek

 

  • Masa:
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 200 g gorzkiej czekolady- 60% kakao
  • 250 ml śmietanki kremowej 30%

 

  • Ciasto:
  • 3 średnie jajka
  • 75 ml maślanki
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 25 g kakao
  • 400 g brązowego cukru
  • 170 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżka rozpuszczalnej kawy w proszku lub w granulkach
  • 200 g gorzkiej czekolady (60% kakao)

Sposób przygotowania:

Tort - Kubuś puchatek
Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wysmaruj miękkim masłem, dno wyłóż folią aluminiową. Folię na dnie posmaruj miękkim masłem. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Przygotowanie ciasta:
Czekoladę połam na kosteczki, włóż do rondelka razem z masłem. Dodaj kawę rozpuszczoną w 100 ml zimnej wody. Podgrzewaj na małym ogniu aż składniki zaczną się roztapiać. Odstaw z ognia i mieszaj aż składniki całkowicie się roztopią.
Mąkę przesiej do misy razem z solą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakao. Dokładnie wymieszaj z brązowym cukrem. Jajka wbij do miski i rozmiksuj mikserem na jednolitą masę. Wymieszaj z maślanką.
W jednej misce delikatnie wymieszaj łyżkę masę z czekolady, mąkę z dodatkami i masę z jajek. Przelej do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 1 godzinę i 15min. Ciasto ostudzić w formie, następnie przełóż na deskę.
Przekroić na 3 części.
Masa i polewa:
czekoladę połam na kosteczki, włóż do miski. W rondelku podgrzej śmietankę razem z cukrem, prawie do zagotowania. Przelej do miski z czekoladą, mieszaj aż czekolada całkowicie się roztopi i powstanie gładka masa. Tort przełóż wystudzoną i zgęstniałą masą.