reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Tort kukułka 2 wesja

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

W moich przepisach jest już jeden przepis. Oba różnią się , ale pysznie smakują. Pieczenia ciasta najlepiej rozłożyć na dwa dni- na pewno dzień wcześniej trzeba przygotować podstawę masy, czyli rozpuścić kukułki.

Tort kukułka 2 wesja

Składniki:

Tort kukułka 2 wesja

 

  • Ciasto ciemne:
  • 4 jaja M
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka do pieczenia
  • 1 czubata łyżka kakao

 

 

 

  • Ciasto jasne:

 

 

 

 

  • 4 łyżki cukru

 

  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

 

  • Masa:

 

 

  • 200g kukułek ( cukierków oczywiście i może ich być więcej)

 

 

 

  • Polewa :

 

  • 1/2 kostki palmy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao

 

 

 

  • Poncz

 

  • 3 łyzki czekolady w proszku

 

  • 1/2 szklanki wrzącej wody

 

  • 3 łyżki syropu Irish Crem

Sposób przygotowania:

Tort kukułka 2 wesja

ciasto

Tort kukułka 2 wesja
Oba ciasta robi się podobnie, tylko ciasto jasne pieczeny o połowę krócej

Ciasto ciemne
Oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier, ucieramy dalej, aż białka nabiorą lekkiego połysku.

Dodajemy po jednym żółtku i odstawiamy robot. Dalej robimy już ręcznie plastikową lub drewnianą łopatką.

Bardzo delikatnie, mieszamy i dodajemy przesianą mąkę razem z kakao i proszkiem do pieczenia.

Na dno tortownicy wykładamy papier do pieczenia, boków nie smarujemy i przelewamy ciasto.
W piekarniku nagrzanym ( góra/dół) do 180 stopni piekę około 40 minut.

Sprawdzamy patyczkiem i jak jest już suchy to ciasto wyjmujemy i całkowicie studzimy w tortownicy.
Zimne ciasto kroimy na dwa blaty- jeżeli góra jest wypukła to obracamy ciasto do góry dnem.

Ponczujemy oba blaty.

Ciasto jasne
Postępujemy dokładnie tak samo jak w/w
Oddzielamy białka od żółtek.

Białka ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier, ucieramy dalej, aż białka nabiorą lekkiego połysku. Dodajemy po jednym żółtku i odstawiamy robot.

Dalej robimy już ręcznie plastikową lub drewnianą łopatką.
Bardzo delikatnie, mieszamy i dodajemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia.

Na dno tortownicy wykładamy papier do pieczenia, boków nie smarujemy i przelewamy ciasto.
W piekarniku nagrzanym ( góra/dół) do 180 stopni piekę około 15-20 minut.

Sprawdzamy patyczkiem i jak jest już suchy to ciasto wyjmujemy i całkowicie studzimy w tortownicy.

poncz

Tort kukułka 2 wesja
Do ponczu wykorzystałam syrop Irysh Crem który był dołączany do czekolady, można go zastąpić alkoholem lub całkowicie ominąć.

Mieszamy wszystkie składniki, aż czekolada nam sie rozpuści.

masa

Tort kukułka 2 wesja
cukierki rozpuszczaja sie dość długo, trzeba je jedna często mieszać, zeby sie nie przypaliły

Podgrzewamy 500ml śmietanki, dodajemy kukułki i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukierków.

To trwa około 20-30 minut, ale trzeba cały czas mieszać, bo lubią przylegać do dna i sie przypalać.

Musimy jeszcze pamiętać o temperaturze, śmietana nie może sie zagotować.

Odstawiamy do wystudzenia, potem wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Następnie żelatynę zalewamy 4-5 łyżkami wody, odstawiamy do napęcznienia i podgrzewamy tyko do rozpuszczenia.

Ubijamy resztę śmietany- 2-3 łyżki mieszamy z żelatyną, potem delikatnie łączymy z resztą śmietany i kremem kukułkowym.

polewa i składanie ciasta

Tort kukułka 2 wesja
ciasto najlepiej włożyć do lodówki na całą noc

Od razu połowę rozprowadzamy na dolnym blacie ciemnego ciasta.

Masę przykrywamy jasnym ciastem, który też skrapiamy ponczem, wykładamy resztę masy i na górę dajemy drugi blat ciemnego biszkoptu.

Polewa:
W garnuszku umieszczamy palmę i resztę składników i zagotowujemy ciągle mieszając.
Gotujemy razem przez kilka minut.
Polewę lekko studzimy i wylewamy na ciasto


Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, lub jak zwykle u mnie na całą noc:)