gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Tort kwiatuszek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny, łatwy w przygotowaniu i nie jest bardzo słodki tort w kształcie kwiatuszka. Idealny na urodziny dla dziecka.

Tort kwiatuszek Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tort kwiatuszek

 

 

  • Pianka I
  • 1 galaretka owoce leśne
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 opakowanie Śnieżki
  • 200 ml mleka

 

  • Pianka II
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 opakowanie Śnieżki
  • 200 ml mleka

 

  • Pianka III
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 opakowanie Śnieżki
  • 200 ml mleka

 

  • Dekoracja
  • kolorowe drażetki
  • 200 ml śmietany kremówki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tort kwiatuszek
Biszkopt: Ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier i żółtka. Następnie wmieszać olej. Wymieszać razem obie mąki z proszkiem, dodać do ciasta delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do blaszki w kształcie kwiatka - pieczemy 30 minut w temperaturze 180. Upieczony ostudzony biszkopt kroimy na 4 cienkie części. Pianka I Rozpuszczamy galaretkę w wodzie, odkładamy do lekkiego stężenia. Ubijamy śnieżkę wlewamy galaretkę i łączymy na jednolitą masę. Przygotowaną masę wylewamy na biszkopt przykrywamy drugim. Pianka II Rozpuszczamy galaretkę truskawkową w wodzie, odkładamy do lekkiego stężenia. Ubijamy śnieżkę wlewamy galaretkę i łączymy na jednolitą masę. Przygotowaną masę wylewamy na drugi biszkopt przykrywamy trzeci. Pianka III Rozpuszczamy galaretkę cytrynową w wodzie, odkładamy do lekkiego stężenia. Ubijamy śnieżkę wlewamy galaretkę i łączymy na jednolitą masę. Przygotowaną masę wylewamy na trzeci biszkopt przykrywamy ostatni. Ubijamy kremówkę smarujemy boki tortu ,wierzch. Z reszty kremówki robimy rozetki na boku tortu, wierzch dekorujemy kolorowymi drażetkami.
Tort kwiatuszek
Pieczemy biszkopt kwiatuszek kroimy na 4 części
Tort kwiatuszek
Ubijamy kremówkę wlewamy galaretkę owoce leśne
Tort kwiatuszek
Na ostatnią warstwę rozsmarowujemy cytrynową piankę