Tort makowo-jogurtowy

  • Przyjaciółka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Tort makowo-jogurtowy

Tort makowy przełożony kremem jogurtowym z dodatkiem wiśni, to świetny pomysł na deser dla każdego! Pycha!

Składniki:

Tort makowo-jogurtowy

Ciasto

  • 15 dag cukru
  • 4 jajka
  • 10 dag mąki
  • szklanka suchego maku
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Krem

Sposób przygotowania:

Tort makowo-jogurtowy
1. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę z cukrem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i makiem.

2. Do ubitych białek dodaj, mieszając mikserem na wolnych obrotach, po jednym żółtku, a następnie po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i makiem.

3. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boków nie smaruj. Do formy włóż ciasto i piecz w temp. 170 st. C ok. 30 minut.

4. Upieczone i wystudzone ciasto przekrój na 2 krążki.

5. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody i odstaw. Gdy napęcznieje, podgrzej, aby się rozpuściła i wymieszaj z jogurtem.

6. Jeden krążek ciasta ułóż w tortownicy. Na ciasto wyłóż połowę masy jogurtowej. Przykryj drugim krążkiem ciasta i zalej resztą masy. Odstaw do lodówki.

7. W tym czasie wiśnie rozmroź. Galaretki rozpuść w połowie podanej na opakowaniu ilości wody i włóż do nich wiśnie. Odstaw do wystudzenia.

8. Lekko tężejącą galaretkę wyłóż na schłodzony tort i wstaw do lodówki do zastygnięcia.