SUPERPRZEPIS

Tort makowo-orzechowy

  • 6
  • Megg
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Tort makowo-orzechowy Więcej zdjęć (5)

Tort makowo-orzechowy to wspaniały torcik idealny na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Doskonale sprawdza się np. na urodziny - serdecznie polecam.

Składniki:

Tort makowo-orzechowy

 

  • Ciasto makowe:
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 szkl mąki
  • 3/4 szkl maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Ciasto biszkoptowe:
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 szkl mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Masa:
  • 50 dag masła
  • 2/3 szkl cukru pudru
  • 3/4 szkl mleka
  • sok z 1 cytryny
  • 1,5 szkl zmielonych orzechów
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

 

Sposób przygotowania:

Tort makowo-orzechowy
Ciasto makowe: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywna pianę wraz z cukrem. Następnie ciągle ubijając dodać żółtka oraz mąkę z proszkiem i suchy mak. Wszystko dokładnie wymieszać i przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 st. Po upieczeniu ciasto przekroić na dwie części. Ciasto biszkoptowe: Ciasto biszkoptowe przygotować tak jak ciasto makowe i upiec. Po upieczeniu ciasto tak samo jak makowe przekroić na dwie części. Masa: Przegotowanym mlekiem zalać zmielone orzechy i wystudzić. Kawę zaparzyć w 1 łyżce wody i również wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puch, a następnie cały czas ucierając dodać sok z cytryny, wystudzone orzechy oraz kawę. Gotową masą przekładać na przemian płaty ciasta. Wierzch tortu również posmarować masą i dowolnie udekorować obsypując np. zmielonymi orzechami.
Tort makowo-orzechowy
Przygotować i upiec ciasto makowe, które podzielić na dwie części.
Tort makowo-orzechowy
Przygotować i upiec ciasto biszkoptowe, które podzielić na dwie części
Tort makowo-orzechowy
Przygotować masę kawowo - orzechową
Tort makowo-orzechowy
Płaty ciasta przekładać na przemian masą