joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Tort makowo-pomarańczowy

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Tort jest bardzo delikatny, nie za słodki i będzie idealnym deserem do kawy na wyjątkowe okazje. Mojej rodzinie bardzo smakował.

Tort makowo-pomarańczowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort makowo-pomarańczowy

 

 

 

  • Dodatkowo:
  • 3 pomarańcze
  • 1/3 szkl wiórków kokosowych

 

  • Do nasączenia:
  • 1/2 szkl wody
  • 4 łyżki rumu

Sposób przygotowania:

Tort makowo-pomarańczowy
Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Mąkę, i proszek do pieczenia przesiać, wymieszać z makiem. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder a na końcu, cały czas ubijając dodawać po 1 żółtku i aromat migdałowy. Do masy jajecznej dodać suche składniki i wymieszać łyżką. Dno tortownicy ( 23cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać biszkopt i piec ok 45 minut w 180 stopniach. Ostudzić i podzielić na 3 krążki. Masa: Składniki powinny być w temp. pokojowej. Masło utrzeć na puch i cały czas miksując, dolewać mleko. Przekrojone krążki nasączyć wodą z rumem. 2 pomarańcze obrać i wyfiletować. Krążek ciasta posmarować 1/3 masy, powtykać kawałki pomarańczy, przykryć kolejnym krążkiem. Czynność powtórzyć. Tort posmarować resztą masy (część można odłożyć do dekoracji). Posypać wiórkami kokosowymi i udekorować plasterkami ostatniej pomarańczy. Schłodzić.
Tort makowo-pomarańczowy
Biszkopt przekroić na 3 krążki i naponczować
Tort makowo-pomarańczowy
Masła utrzeć na puch z mlekiem skondensowanym
Tort makowo-pomarańczowy
Pomarańcze wyszorować, obrać i wyfiletować
Tort makowo-pomarańczowy
Krążki ciasta przekładać masą, układając kawałki pomarańczy