Tort makowy
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Ciasta bożonarodzeniowe

PaniTereska - Przepis na: Tort makowy offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 98
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Tort makowy
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 7

Tort makowy to wspaniałe ciasto na Święta Bożego Narodzenia.


trudność: średne
czas:

Tort makowy - SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • 150 g (15 łyżek) maku
  • 70 g migdałów
  • 100 g masła
  • 150 g (9 łyżek) cukru
  • 1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera
  • 6 jajek
  • 1 płaska łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • Masa:
  • 1 Masa śmietanowa o smaku śmietankowym Dr. Oetkera
  • 500 ml schłodzonej, słodkiej śmietanki 30 % tł.
  • słoik dżemu z kwaśnych owoców

Tort makowy - PRZYGOTOWANIE:

Sposób przygotowania: Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Mak wypłukać, zalać wodą, gotować 20 minut na małym ogniu, odsączyć na sicie, zemleć razem z migdałami. Utrzeć masło i cukier, dodać cukier wanilinowy, żółtka, proszek do pieczenia, mak, migdały. Ubić pianę z 6 białek, delikatnie wymieszać z masą makową, wyłożyć do tortownicy. Piec około 60 - 70 minut. Piekarnik gazowy: temp. 160oC - 170oC (nie powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 160oC - 170oC (powinien być podgrzany) Wystudzony tort przekroić na trzy blaty. 500 ml mocno schłodzonej śmietanki 30% ubijać mikserem. Pod koniec ubijania zawartość masy śmietanowej wsypać do śmietany i delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Spód tortu posmarować dżemem, następnie przykryć go środkowym blatem. Połową gotowej masy śmietanowej przełożyć kolejną warstwę tortu. Na masę nałożyć ostatni blat i udekorować go pozostałą częścią masy. Do czasu podania przechowywać w lodówce.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Tort makowy (strona 1 z 1)  
Magdusia1312

Magdusia1312
offline

2008-12-22 22:45
cudo!!!
Skomentuj
Oceń:
0
elutka

elutka
offline

2008-12-23 07:01
mysle ze moze byc
Skomentuj
Oceń:
0
2halina

2halina
offline

2009-01-02 05:07
Zapewne jest pyszny. Wyprobuje na urodziny syna (w tym miesiacu)
Skomentuj
Oceń:
0
zbysiowa

zbysiowa
offline

2009-02-12 22:52
jadłam to ciacho , jest wspaniałe !!!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Makowce
Ciasto z makiem i śliwkami Strucla makowo-orzechowa Pyszna figa z makiem
Makowiec bakaliowy z jabłkami Ciasto makowiec Piegus (babka makowa)
Tarta a'la makowiec Makowiec zawijany Pyszny, domowy makowiec
Makowiec na kruchym cieście Ciasto makowe z brzoskwiniami Makowo- serowe ciasto

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane