jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Tort makowy jagienki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

rewelacyjny tort makowy na wieksze okazje

Tort makowy jagienki

Składniki:

Tort makowy jagienki

 

Sposób przygotowania:

Tort makowy jagienki
Mak zalać wodą, zagotować, odstawić na kilka godzin a nastepnie osączyć i zemleć w maszynce.
Utrzeć masło z żółtkami, cukrem i miodem, dodać proszek do pieczenia i mak, ubitą piane z białek i tarta bułkę, wymieszać. Wyłożyć do wysmarowanej i wysypanej tartą bułką tortownicy o średnicy 24 cm, piec w niezbyt mocno nagrzanym piekarniku.
Przestudzony tort przekroić na pół, przełożyć dżemem z czarnej porzeczki.
Produkty na polewę włożyć do rondelka ogrzać, aby powstała jednolita masa.
Przestudzone ciasto polać polewą.