misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Tort makowy z marcepanem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Choć masa marcepanowa jest u nas trudno dostępna, tort jest warty polecenia.

Tort makowy z marcepanem

Składniki:

Tort makowy z marcepanem

 

  • 50 dkg maku
  • 1 l mleka
  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • kostka masła
  • 9 łyzek kaszy manny6 duzych jablrk2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dkg mieszanki owoców kandyzowanych
  • 2 łyżki orzechów laskowych
  • 30 dkg masy marcepanowej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • tłuszcz i tarta bułka do foremki

Sposób przygotowania:

Tort makowy z marcepanem
Mak zalać mlekiem i zostawić na 2 godziny.Potem ugotować 10- 15 min.osączyć i dwukrotnie zemleć.Masło stopić, wystudzić.Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, orzechy dość grubo posiekać.Żółtka utrzeć z cukrem , dodać do maku.Połączyć mannę z proszkiem do pieczenia,dodaćmasło , owoce kandyzowane (część odłożyc), jabłka , orzechy ,cukier puder , wymieszać.Białka ubić na sztywno , wymieszać z masą.Masę wyłożyć do przygotowanej formy, piec 1 godz w 160*C.Marcepan rozwałkować,przykryć ostudzony tort,docisnąć, ozdobić pozostałymi owocami kandyzowanymi.