mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Tort malinowo jeżynowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Torcik letni na osłodę na kończące się lato. Kalendarzowe jeszcze trwa ale za oknem już niekoniecznie. Wersja nie za słodka, bo moja rodzina takie lubi. Tym razem maliny i jeżyny w roli głównej. Pachnie owocami z nutą czekolady.

Tort malinowo jeżynowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort malinowo jeżynowy

 

  • biszkopt:
  • 7 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 190 g mąki tortowej
  • 190 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oleju Rapso

 

  • krem malinowy:
  • 500 g serka mascarpone
  • 1100 ml śmietany kremówki 30 %
  • 10 dkg malin
  • 1 łyżka cukru pudru

 

  • galaretka malinowa:
  • 400 g malin
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki wody

 

  • poncz:
  • 1 herbata czarna
  • 10 łyżek amaretto
  • 1/3 szklanki wino czerwone półsłodkie

 

  • 1 słoiczek konfitury malinowej około 3/4 szklanki
  • 1/2 opakowania jeżyn
  • 10 malin do dekoracji
  • listki melisy
  • listki czekoladowe
  • 7 łyżek wiórek kokosowych

 

Sposób przygotowania:

Tort malinowo jeżynowy
Biszkopt: do miski wbijam białka, i ubijam na sztywno. Dodaję cukier stopniowo i dalej ubijam. Dodaję po jednym żółtku i ubijam aż masa będzie puszysta. Jaja lepiej się ubiją jak mikser ma duże obroty. Mąki przesiewam z proszkiem i dodaję stopniowo delikatnie mieszając łyżką. Na końcu dodaję olej i mieszam. Formę o średnicy 25 cm dno wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 160 stopni około 40 minut. Biszkopt po upieczeniu zostawiam jeszcze chwilę w piekarniku. Jeszcze ciepły wyjmuję z formy na deskę do ostygnięcia. Krem malinowy: Maliny z cukrem przekładam do garnka i gotuję na wolnym ogniu do momentu aż cukier się rozpuści i maliny będą miękkie Żelatynę zalewam 2 łyżkami zimnej wody, następnie dodaję 1/3 szklanki gorącej wody i rozpuszczam. Maliny przecieram przez sitko. Do sosu który powstaje dodaję żelatynę i odstawiam na noc. Galaretkę miksuję blenderem. Mascarpone, kremówkę i cukier puder ubijam do połączenia. Dodaję galaretkę malinową i dalej ubijam aż powstanie gładki krem. Do 2/3 kremu dodaję maliny. Herbatę zaparzam w 1/2 szklance wody, studzę. Dolewam wino, amaretto. Biszkopt zimny kroję na trzy blaty ostrym nożem. Spodni blat nasączam ponczem, smaruję konfiturą malinową, na to 1/3 kremu z malinami, kolejny blat który nasączam, 1/3 kremu z malinami. Układam ustani blat, który nasączam ale lekko. Smaruję częścią kremu bez malin, zostawiam trochę na dekorację które robię szprycą. Na torcie układam maliny i jeżyny. Śmietanę kremówkę schłodzoną przekładam do miski dodaję cukier puder i ubijam na sztywno. Pod koniec wsypuję fix Boki torta smaruję śmietaną i obsypuje wiórkami kokosowymi
Tort malinowo jeżynowy
biskzopt upieczony z siedmiu jaj okrągły
Tort malinowo jeżynowy
galaretka malinowa zrobiona z jagód i żelatyny
Tort malinowo jeżynowy
krem malinowy zrobiony z mascarpone i smietany
Tort malinowo jeżynowy
Blaty biszoptu przekrojone posmarowane kremem