zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Tort malinowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Na tort jest zawsze dobra pora. Tez pieczecie je w domu tak bez okazji ? Bo ja tak. Najbardziej lubię z owocami i tym razem padło na maliny. Dodatek świeżej mięty nadaje tortom ciekawego smaku.

Tort malinowy

Składniki:

Tort malinowy

 

 

 

  • Dodatkowo :
  • 250 g świeżych malin
  • świeża mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tort malinowy
Przygotować tortownicę o średnicy 23 cm, na dnie wyłożyć papier do pieczenia.

Piekarnik nastawić na 160 stopni.

Białka ubić z cukrem, potem dodawać po jednym żółtku a następnie dodać porcjami mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.

Maki mieszać delikatnie najlepiej rózgą.

Ciasto przełożyć do blaszki i piec biszkopt około 35-40 minut.

Biszkopt wystudzić, wyjąć z formy i przekroić na dwa placki.

Każdy z nich nasączyć ulubionym pączem lub wodą z sokiem z cytryny.

Razem z cukrem utrzeć mascarpone, wlać śmietanę i ubić ją.

Pierwszy placek ułożyć na paterze lub talerzu, wyłożyć porcję śmietany, rozłożyć maliny i zakryć drugim plackiem.

Pozostałą śmietaną posmarować boki i wierzch tortu i udekorować za pomocą ulubionej tylki.

Na sam koniec wykończyć malinami i miętą.

Tort chłodzić w lodówce około 3 godziny.

Tagi:

tort okazje owoce